Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Β.Ο.Α.Σ Ο Β.Ο.Α.Κ

Πριν κάμποσο καιρό είχα γράψει στους Ν.Ορίζοντες για το φαινόμενο του Β.Ο.Α.Κ (βόρειος οδικός άξονας Κρήτης). Για το πόσο εύκολα αυτός ο ανθρωποφάγος για μένα ΒΟΑΣ (βόρειος οδικός άξονας σκοτόστρας) καταβροχθίζει αθώους και μη, για τις ατέλειες, τις παραλήψεις την συνεχιζόμενη αδιαφορία.
Σε αναλογία με όλο το υπόλοιπο τμήμα του άξονα, στο κομμάτι Κολυμπάρι- Καστέλι έχουν πέσει τα περισσότερα θύματα αυτού του υπέροχου κατά τα άλλα αυτοκινητόδρομου, που μάλιστα με υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί (κρατηθείτε) ΟΔΟΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
Αυτός λοιπόν ο δρόμος (Καστέλι-Κολυμπάρι) που ήταν κάποτε το όνειρο μας, η ελπίδα της ανάπτυξης μας, το κλειδί της φυγής από την απομόνωσης μας, σήμερα έχει γίνει ο εφιάλτης μας. Στενός με επικίνδυνες (ανάποδες) στροφές, συχνές κατολισθήσεις, με δεκαδυό φονικούς παράδρομους, χωρίς πραγματικούς κόμβους, με ελλιπή σήμανση, με ελεύθερα τα ζώα των βοσκών και με σχεδόν δολοφονικές αμέλειες από κατασκευής του, εξακολουθεί να θεωρείτε για κάποιους υπέροχος- σωστός- υπεραρκετός και δεν χρειάζεται ούτε σέντσι για συντήρηση ή έστω επιδιόρθωση.
Το κομμάτι λοιπόν αυτό του δρόμου Καστέλι- Κολυμπάρι, που κατά τα φαινόμενα αλλά και τα λόγια των υπόλογων δεν ανήκει στον Β.Ο.Α. Κρήτης, αλλά στην όμορφη Χώρα των Μαλάουι, όχι μόνο δεν έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από πολλούς δεύτερης σημασίας οδούς.
Μαλάουι θυμίζει με την βλάστηση δεξιά και αριστερά, Μαλάουι θυμίζει χωρίς κανένα κόμβο, Μαλάουι θυμίζει με τις παράνομες προσβάσεις κάθε εκατό μέτρα.
Σε έρευνα της εφημερίδος «το Βήμα της Κυριακής» γίνεται αναφορά ότι από τα 70 επικίνδυνα σημεία των οδών ταχείας κυκλοφορίας στην Ελλάδα τα 31 βρίσκονται στον ΒΟΑΚ. Από αυτά τα 31 τα 5 στο δικό μας κομμάτι. Γεμίσαμε εικονοστάσια και δεν το καταλάβαμε.
Το 2001 η περιφέρεια έστειλε έγγραφο σε κάθε νομαρχία που ζητούσε το κλείσιμο των παράνομων διαβάσεων και προσβάσεων, αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν ένα ακόμα πολιτικό πυροτέχνημα δίχως συνέχεια.
Τα χρήματα που έχουν δοθεί από το 2003 ως και σήμερα για τον ΒΟΑΚ ανέρχονται σε 219.939.000 Ε (80 Δις) και στον νομό από αυτά ήρθαν 33.187.941 Ε, (11,3 δις) τώρα πόσα ήλθαν στην γειτονιά μας ένας θεός μόνο ξέρει και κάτι λίγοι ειδήμονες της παραπληροφόρησης. Και για να μην ξεχνιόμαστε οι πιστώσεις αυτές δίνονται προκειμένου να υπάρχει η επιδιωκόμενη ασφάλεια (η οποία αν υπήρχε, τότε δεν θα χρειαζόταν και η διάθεση σχετικών πιστώσεων). Και επειδή στην γειτονία μας πιστώσεις δεν έρχονται, σημαίνει απλά ότι ο δρόμος μας ή είναι πολύ ασφαλής, ή δεν μας υπολογίζουν.
Πριν λίγες μέρες έγινε στην Χώρα μια σύσκεψη για να εξεταστούν τα έργα του Βόρειου άξονα που εκτελούνται και σχεδιάζονται, αγνοώ δυστυχώς αν υπήρχε εκπροσώπηση των δήμων μας στην σύσκεψη αυτή.
Στο τέλος της σύσκεψης ο αξιότιμος προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων της περιφέρειας Κρήτης είπε το εξής καταπληκτικό και μάλιστα χωρίς κανείς να τον διακόψει:
« Ο Βόρειος άξονας απαιτεί σημαντικά ποσά για να ολοκληρωθεί πλήρως από το ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ως την Σητεία». Το καταλάβατε το υπονοούμενο κύριοι ; Ούτε και αυτοί δεν μας λογαριάζουν για Κρήτη, πάλι μας έχουν στην απ’ όξω. Μετά ο κακός είμαι εγώ που σας μιλάω για την χώρα των ………..Μαλάουι.

Το θέμα είναι πόσο ακόμα θα μαζεύουμε νεκρούς από αυτόν τον καταραμένο δρόμο. Πόσο ακόμα θα κλαίμε για αθώους, πόσο θα κάνουμε υπομονή, πόσο θα ανεχόμαστε τα τερτίπια των βολεμένων μας ;

1 σχόλιο:

HATZIKOS είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ.ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΟΥΣ
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ