Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

O ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ (ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥ) ΠΟΛΙΤΗ

Ο πολίτης τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί πάμπολλες φορές ανυπεράσπιστος και φυσικά αδικημένος, σε υποθέσεις του με το αδηφάγο κράτος, την αυταρχική νομαρχιακή αλλά προπαντός με την αλαζονική τοπική αυτοδιοίκηση.
Το τρομερό γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας μας αλλά και το πολύ δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας των δήμων, ωθούν στην αγανάκτηση τους πολίτες. Οι καταφανείς αδικίες, τα τραγικά ρουσφετολογικά «ανδραγαθήματα» των αρχόντων, η ξεροκεφαλιά της γρήγορης και πρόχειρης κατασκευής, οι κακοτεχνίες, η παρατεταμένη αδιαφορία των αρχών σε θέματα διαβίωσης, υγιεινής, βρίσκουν τους πολίτες παντελώς ανυπεράσπιστους. Το γνωστό, τα παράπονα σας στον δήμαρχο, δεν έχει πια πέραση, η απόλυτη εξουσία που κάποιοι νομίζουν ότι διαθέτουν (ξεχνούν βέβαια ποιος τους έκλεξε) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της πόλης, του χωριού, της γειτονιάς.
Τελικά είμαστε ανυπεράσπιστοι και μόνοι; Γινόμαστε έρμαιο στις ορέξεις μιας χούφτας ανθρώπων ; Φυσικά και όχι !!!
Πως μπορούμε λοιπόν να αντισταθούμε ή καλύτερα να μάθουμε τα λιγοστά δικαιώματα μας ; Γιατί σας φορολογούμενοι πολίτες κάτι δικαιούμαστε και μεις, κάτι θα υπάρχει που θα απαλύνει την αγανάκτηση μας, κάποιος θα υπάρχει για να μας ακούσει και φυσικά να μας συμβουλεύσει. Αυτός λοιπόν ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον «ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» σε όλους ακουστός, αλλά …. εξ αποστάσεως.
Με τον νόμο 2477/97 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο θεσμός του “Συνηγόρου του Πολίτη”, θεσμός που είναι γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα ως Ombudsman, θεσμός που υπάρχει σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε 27 Ευρωπαϊκές. Είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή και έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και της Διοίκησης, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις, ερευνά ενέργειες οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων.
Ιδίως ερευνά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες όργανο δημόσιας υπηρεσίας, προσβάλλει, με πράξη ή παράλειψη, δικαίωμα ή συμφέρον προστατευόμενο από το Σύνταγμα και το νόμο.
Και το σπουδαιότερο……. Ερευνά την κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας ή κατάχρησης εξουσίας.
Αυτά λοιπόν τα γενικά για την υπεράσπιση μας από τις συνεχόμενες αδικίες.
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα κακώς κείμενα στη δημόσια διοίκηση και τα παράπονα των πολιτών, σε σύνολο 30.000 αιτήσεων (καταγγελιών), πρωταθλητές κακοδιοίκησης αναδείχθηκαν, για άλλη μια χρονιά, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, εμπλέκονται στις έξι από τις δέκα προβληματικές περιπτώσεις.
Άλλωστε, από τις οκτώ υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, οι πέντε αφορούν δήμους και η μία αφορά νομαρχία. Ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης, τόνισε, ότι, «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης βρίθουν προβλημάτων και αγνοούν τις εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις». Πολλές από τις υποθέσεις αφορούν οικιστικές παραβάσεις, παράνομη λειτουργία καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εργοστάσια) σε περιβαλλοντικά κρίσιμους και ευαίσθητους χώρους (όπως οι αρχαιολογικοί χώροι στα Χανιά και το Ρέθυμνο). Οι υπηρεσίες απώλεσαν τους φακέλους με τις κρίσιμες άδειες, αρνήθηκαν να διενεργήσουν αυτοψία, σε άλλες περιπτώσεις χορήγησαν παράνομες άδειες ή απέκρυψαν στοιχεία.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι τυχαίο αλλά μιας και το λέει μια ανεξάρτητη θεσμική αρχή μάλλον δίκιο θα έχει, παρ΄όλο που στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστό.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πέντε Βοηθούς Συνηγόρους οι οποίοι εποπτεύουν και συντονίζουν τη λειτουργία και τα στελέχη των αντίστοιχων θεματικών Κύκλων της Αρχής:
Α) Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Β) Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Γ) Κύκλος Ποιότητας Ζωής
Δ) Κύκλος Σχέσεων Κράτους-Πολίτη
Ε) Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού
Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους νοιώθουν αδικημένοι από τους δημόσιους φορείς μας και μην νομίσετε ότι η καταγγελία σας θα πάει στο καλάθι των αχρήστων, μιας και ο συνήγορος ερευνά πάντα την όποια καταγγελία και αμέσως συντάσσει πόρισμα το οποίο γνωστοποιεί στον αρμόδιο Υπουργό ή τις υπηρεσίες, εφ΄ όσον ευσταθεί η καταγγελία.
Μιας και υπάρχει όλη αυτή η παρατεταμένη αδράνεια, μην περιμένετε λοιπόν να λύσετε τα προβλήματα σας, τις αδικίες σας, από γραφείο σε γραφείο, από προϊστάμενο σε προϊστάμενο, τώρα υπάρχει για μας και ο……. κ. Καμίνης.
Υ.Σ Για φανταστείτε τον να κάνει μια βόλτα από την περιοχή μας; Θα μας κλείσει το «σπίτι» στο άψε σβήσε, ιδιαίτερα αν έλθει μαζί του και η υπεύθυνος του κύκλου ……..ποιότητας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: