Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ!!!

- Γενική διαπίστωση είναι ότι η εξουσία βλάπτει σοβαρά την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, αλλά και την πειθώ και μάλλον υπάρχει μεγάλη δυσκολία από την θέση αυτή να γίνεις ή έστω να φανείς χρήσιμος.
- Μπορείς να προσφέρεις, έχεις τα φόντα, αντέχεις να κάνεις τις δεσμεύσεις σου πραγματικότητα, απόδειξε το ; Μεγαλόπνοες ιδέες, οράματα, έχουμε όλοι μας, και εγώ και συ κι ο γείτονας και ο παραγείτονας.
- Πότε λοιπόν οι ιδέες θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά και κατά επέκταση πότε οι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία θα φανούν λίγο χρήσιμοι;
- Μα φυσικά όταν μπορούν κατά αρχάς να μάθουν να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, μετά να διεκδικούν και να παλεύουν και τέλος να δημιουργούν. Ο ρόλος λοιπόν του πολιτικού για να είναι χρήσιμος πρέπει είναι ο ρόλος της συμβολής και όχι του ίσως ή του θα δούμε.
Ακούω, αλλά και διαβάζω κατά καιρούς τους πολιτικούς τωρινούς και παλαιότερους να μας μιλούν για ανάπτυξη, για ενδυνάμωση, για ενίσχυση, για υπέρβαση και πολλές άλλες παρόμοιες τονισμένες λέξεις που μας αποπροσανατολίζουν, μας γλυκάνουν και μοναδικός σκοπός τους αναμφίβολα να μας ρίξουν στην καθιερωμένη νάρκη. Ο λαός πάντα περιμένει και πάντα έχει την απαίτηση από αυτόν που ψήφισε να εκπληρώσει έστω και κάτι τις από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Καρτερά – προσδοκά- ελπίζει αλλά τις περισσότερες φορές είναι ο χαμένος, ο απογοητευμένος, αυτός που επανειλημμένα ξανά- πατάει την πεπονόφλουδα, αυτός που δεν μαθαίνει όπως φαίνεται ποτέ από τα λάθη του.
Συνεντεύξεις, απολογισμούς, και κόντρα διατυπώσεις-δικαιολογίες είναι εύκολο να παραδώσεις. Προτάσεις του ποδιού ποιο εύκολο να ξεφουρνίσεις !!! Το δύσκολο είναι να προσφέρεις έργο, να προσφέρεις ανάπτυξη, να γίνεις με λίγα λόγια χρήσιμος. Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεσαι την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αυτής που κακώς απουσιάζει, αυτής που δεν έμαθε ποτέ να διεκδικεί, να παλεύει, και συλλογικά πλην ελαχίστων περιπτώσεων να δημιουργεί.
Κύριοι ας το καταλάβουμε επιτέλους, ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, ας μας γίνει συνήθεια ….ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από αυτούς, αρκεί να σηκώσουμε τα μάτια μας λίγο ψηλότερα, αρκεί να υψώσουμε την φωνή, απλά να ενδιαφερθούμε.
Βλέπω, ακούω, διαβάζω για αυτό που απότομα μας συσπείρωσε, αν δεν καταλάβετε για τι λέω, σας μιλάω για τον αρπαγή της άγονης γραμμής. Καλή η προσπάθεια των βουλευτών, καλή και η προσπάθεια των φορέων, αλλά ρωτάω, έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έπρεπε να φτάσουμε λίγο πριν την καταστροφή για να γίνουμε μια γροθιά; Μήπως έπρεπε να έχουμε το μυαλό μας, τα μάτια μας. τα αυτιά μας, ανοικτά ;
Δεν μπορεί ένας δήμος μια κοινωνία που θέλει να δείξει ότι υπάρχει, που έχει μεγάλες ανάγκες, που έχει παραμεληθεί, δε λέω, να κρύβεται και αδιάφορα να λέει ότι δεν κατάλαβε, δεν ήξερε, δεν πρόσεξε !
Προσοχή κύριοι χρειάζεται, πολύ προσοχή και αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχει επαγρύπνηση.
****
Υ.Σ Το εφετείο είναι κάτι που ταλανίζει την Χανιώτικη κοινωνία τώρα και μια δεκαετία, κάνουμε απεργία, κάνουμε διαδηλώσεις, κλείνουμε τα δικαστήρια, φτιάχνουν ψηφίσματα όλοι οι δήμοι, οι βουλευτές δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν, σωστό δε λέω και καταλαβαίνουμε γιατί! Αλλά όταν μια άγονη γραμμή φεύγει από τον νομό και πάει στον διπλανό, φτάνει μια διαμαρτυρία 2 ημερών και μιας ημέρας μόνο στις εφημερίδες, για να περιγράψουμε την "χασούρα μας". Γιατί κύριοι των Χανίων δεν αντιδράτε, γιατί φορείς των Χανίων δεν μιλάτε; Κρίμα και αδικία, θα μας θυμηθείτε πάλι το καλοκαιράκι όταν θα μας προσπεράσετε για Φαλάσαρνα και Σφηνάρι ! Τότε θα αναρωτηθείτε ξανά τι έγινε βρε με εκείνο το Μυρτιδιώτισσα; Τότε μόνο!! Κρίμα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: