Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ

Λιμάνια... περιορισμένων δυνατοτήτων.
Σοβαρές είναι οι εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση σημαντικών λιμενικών έργων στον Ν. Χανίων, εκκρεμότητες που δεν φαίνεται να μπορούν να καλυφθούν από τους πόρους του Δ’ ΚΠΣ. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου (Λ.Τ.) Χανίων Ιωσήφ Μανουσογιαννάκης αναλύει τις ανάγκες των επιβατηγών, εμπορικών και αλιευτικών λιμανιών που έχει υπό την εποπτεία του, σημειώνοντας πως “οι ανάγκες είναι πολλές και πρέπει να κάνουμε πολλά λιμενικά έργα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”. Σε επίπεδο ολόκληρης της Κρήτης οι πόροι που προβλέπεται να διατεθούν από το Δ' ΚΠΣ για λιμενικά έργα (ΠΕΠ, τομεακά υπουργείων κ.ά.) δεν ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ όταν μόνο για τα λιμάνια της Σούδας και της Κισάμου έχει προϋπολογιστεί ότι το κόστος των αναγκαίων έργων θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ!"Σίγουρα το Δ' ΚΠΣ φαίνεται μικρό σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις του για τα λιμενικά έργα αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Για χρόνια στον Ν. Χανίων δεν είχαν γίνει σημαντικά λιμενικά έργα και τώρα πρέπει να δούμε πως θα τα προχωρήσουμε", αναφέρει ο κ. Μανουσογιαννάκης. Ειδικότερα η κατάσταση ανά λιμάνι του Νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λ.Τ.
ΚΙΣΑΜΟΣ : Στα τέλη του 2008 ολοκληρώθηκε το έργο ενίσχυσης του προσήνεμου μόλου του λιμανιού ύψους 1.125.840 ευρώ. Στόχος του Λ.Τ. είναι να εντάξει έργα ύψους 14 εκ. ευρώ για το λιμάνι της Κισάμου έως το 2014 (Δ' ΚΠΣ, ΠΕΠ Κρήτης, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για έργα αλιείας) ωστόσο όπως έχει επισημανθεί η εξασφάλιση των πόρων αυτών είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Όπως είπε ο κ. Μανουσογιαννάκης "με τη βοήθεια διαφόρων παραγόντων και του βουλευτή κ. Μ. Βολουδάκη πετύχαμε τη χωροθέτηση της μαρίνας στην περιοχή, κάτι πολύ σημαντικό. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουμε την έγκριση για τη μελέτη επέκτασης του εμπορικού λιμένα, ύψους 800.000 ευρώ, και τώρα θα γίνει η δημοπράτηση της μελέτης".
ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ :Υπάρχει μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ό,τι αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένα νέο έργο. Το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής έχει αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση, ωστόσο το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος στις βόρειες ακτές των Χανίων παραμένει ένα ζήτημα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των τοπικών φορέων.

πηγη : Χανιώτικα νεα

- Το ΛΤΝΧ έχει έδρα την πόλη των Χανίων, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά σκοπό έχει την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση λιμενικών υποδομών στο Νομό Χανίων. Στην αρμοδιότητά του εντάσσονται 30 λιμένες και λιμενίσκοι, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια της Σούδας, του Καβονησίου Κισάμου, της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, κλπ.
Επειδή η Λίμνη μας ανήκει στους λιμενίσκους του νομού, είναι το ψαρολίμανο της Κισάμου, είναι και πολύ όμορφη, αλλά και επειδή τον τελευταίο καιρό κάτι επιστολές ανταλλάχτηκαν και ακούστηκαν βαριές κατηγορίες για το γραφείο (προκάτ) του σωματείου των ψαράδων, μήπως τίποτα λεφτά για εκεί περισσεύουν; Να απλά έτσι ρωτάω;
Φυσικά ούτε λόγος για τα λιμανάκια στα Φαλάσαρνα και στο Σφηνάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: