Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;

Η οικολογική κίνηση Κισάμου όπως όλοι γνωρίζεται βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, και κατά τα λεγόμενα των όσων απόμειναν, οφείλετε κατά πρώτο στην μικρή δυναμική της και κατά δεύτερο στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της.
Ο πρωταρχικός αέρας αισιοδοξίας που υπήρχε σε όλους – και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδιναν παρόν στις συγκεντρώσεις της- τελικά αποδείχτηκε κοπανιστός και μάλιστα κατά την γνώμη μου από τους …δακτυλοδεικτούμενους.
Δεν ξέρω πόσο και πόσοι αισθάνονται οικολόγοι σήμερα στο Καστέλλι με τα των περιχώρων του, αλλά μα τον καθαρό ουρανό που αστραπές δεν φοβάται, είναι πολιτικό ατόπημα κάτι σαν μίασμα σήμερα στην κατά τα άλλα καθαρή πόλη μας να αυτοαποκαλείσαι οικολόγος. Καλύτερα φασίστας, παρά οικολόγος! Μπράβο μας!
Ούτε ο Steven Spielberg δεν θα μπορούσε να φανταστεί πολύ δε περισσότερο να γράψει τέτοιο σενάριο διάλυσης και της τελευταίας οικολογικής φλόγας σε μια πόλη. Ακόμα και η «Πράσινη ανάπτυξη» που τόσο λανσάρει ο επόμενος πρωθυπουργός δεν ακούγεται πλέον καλά στα αυτιά των ντόπιων υπερασπιστών της …ανοητολογίας.
Στην σημερινή Ελλάδα τα πάντα έχουν απαλλοτριωθεί. Τα δάση καίγονται, τα βουνά γίνονται νταμάρια, η θάλασσα βόθρος και ο πλούτος του ελληνικού λαού έγινε βίλες και κότερα από τα λαμόγια της "αλλαγής" και της απαλλαγής. Σε αυτήν την χώρα λοιπόν αλλά και σε αυτήν την γωνιά της Ελλάδας εμείς σαν υπερήρωες αντιδρούμε αντιστρόφως ανάλογα με τα προβλήματα μας, παίζουμε με την υγεία μας, πειραματιζόμαστε με τα παιδιά μας.
Σίγουρα ο πρωταρχικός στόχος ήταν τεράστιος, όμως όπως και να το πείτε –νίκη-ήττα-…φαρδεία- δεν αλλοιώνει ούτε την προσπάθεια, πολύ δε περισσότερο την ομαδικότητα. Όμως η άπειρη ηγετική ομάδα, φάνηκε αμέσως ότι δεν είχε τα κότσια να σηκώσει ένα πολύχρονο και θορυβώδη αγώνα ενάντια στα μεγαθήρια.
Το τόλμημα ήταν τεράστιο, όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που αγνοήσαμε και τελικά είδαμε τους δακτυλοδεικτούμενους να μην μπορούν να διαχειριστούν την περίτρανη νίκη, που την αξίζαμε σαν πόλη, αλλά και σαν άνθρωποι.
-«Νικήσαμε κύριοι, αλλά μιας και είμαστε άτομα εξαρτημένα μια ζωή και από πολλά, δεν κατεβάζουμε τις κεραίες αλλά αν χρειαστεί και αν δεν κάνετε φυσικά προσπάθειες για πλήρη νομιμότητα, έ τότε όλα είναι δυνατά!!!!» Έτσι έπερεπε να απαντήσουμε!!! Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα λοιπόν, πως ούτε αποφάσεις δικαστηρίων μελετήσατε, ούτε είχατε βρει εναλλακτικές υποστηρικτικές λύσεις στο …εκβιαστικό πρόβλημα των εταιρειών …..κόβω το σήμα, κόψτε την κεφάλι σας!!!
Είναι κρίμα που δεν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και προκαλώ να βρεθεί ένας που να πει με το χέρι στην καρδιά ότι του αρέσει όπως είναι σήμερα αυτή η πόλη. Ας βρεθεί ένας!
Σκουπίδια, στενοί δρόμοι, αυτοκινητιστικό χάος, χωρίς πράσινο, χωρίς μια πρόσβαση στην παραλία, χωρίς ένα πεζοδρόμιο, χωρίς φωτισμό, χωρίς μια τουαλέτα για τους επισκέπτες μας και τόσα που εσείς οι ίδιοι λέτε σε κάθε συνάντηση στα καφενεία σας. Ή δεν είναι έτσι;
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κίνηση δεν πρέπει να ……εξαερωθεί, τώρα πρέπει να συσπειρωθεί και να συνεχίσει με περισσότερο δύναμη αλλά και με ….. προσεκτικότερους στόχους τον αγώνα της για μια καθωσπρέπει πόλη. Και μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν στόχοι; Πολλοί που δεν χρειάζεται το βελάκι να κάνει και πολλές «μάγκλες» για να πετύχει … κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: