Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο Αλμυρός είναι ένα ποτάμι το οποίο πηγάζει δυτικά από το Ηράκλειο, στον δρόμο για τη Ρογδιά, μετά τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αν και είναι πολύ κοντά στη θάλασσα οι πηγές του (περίπου 2 χλμ) ο Αλμυρός έχει χαρακτηριστεί ποτάμι λόγο της μεγάλης ποσότητας υδάτων που ρέουν.
Το παράξενο είναι ότι τα νερά του είναι αλμυρά (εξ ου και το όνομα Αλμυρός) άλλα το υψόμετρο των πηγών είναι δεκάδες μετρά πάνω από τη θάλασσα. Επιστήμονες που μελέτησαν την λίμνη στις πηγές, αποφάνθηκαν ότι τα νερά πηγάζουν από παρά πολύ μεγάλο βάθος χωρίς να μπορέσουν να το προσδιορίσουν. Σίγουρα λοιπόν μιλάμε για υπόγειο ρεύμα το οποίο εκρέει στον Αλμυρό.
Μελετώντας την σύσταση των υδάτων όμως παρατήρησαν ότι καμία σχέση δεν είχε με τα νερά της γύρω θαλάσσιας περιοχής και της Κρήτης γενικότερα..!!!
Έχουμε λοιπόν ένα τεράστιο υπόγειο ρεύμα με αλμυρό νερό να εκβράζει σε μεγάλο υψόμετρο στην Κρήτη και σίγουρα να μην πηγάζει από τη θάλασσα γύρω απο την Κρήτη. Και τα ερωτήματα είναι πολλά! Όμως το μεγάλο ένα:
Από που πηγάζει αυτό το ρεύμα και ποιες είναι οι δυνάμεις που το αναγκάζουν να αναβλύζει μόνο του σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: