Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

LEBAYCID

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. ΣΩΤΗΡΙΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Αθήνα, 20/7/2009
ΘΕΜΑ: Δολωματικοί Ψεκασμοί στο Νομό Χανίων
Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και οργή οι ελαιοκαλλιεργητές στο Νομό Χανίων – και προφανώς όχι μόνο – παρακολουθούν τις υπηρεσίες σας να ολιγωρούν στο θέμα της δακοκτονίας, ενώ με διάφορες περίεργες και εξεταστέες διοικητικές αποφάσεις προωθούν αποδεδειγμένα τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον φυτοφάρμακα, παρατείνοντας μάλιστα το χρόνο λήξης τους, για να προλάβουν οι εταιρίες παραγωγής και εμπορίας τους να το διαθέσουν στην ελληνική αγορά μιας και είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που επιτρέπει ακόμα τη διακίνησή τους.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκα χθες από έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Βουκολιών, ο δεύτερος και καθυστερημένος ψεκασμός για το δάκο αποφασίστηκε από τις υπηρεσίες σας να γίνει με Lebaycid (με δραστική ουσία fenthion), του οποίου η χρήση έχει απαγορευθεί και η ημερομηνία χρήσης του έχει λήξει..
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2004, ενώ και στις ΗΠΑ δεν έχει έγκριση κυκλοφορίας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων από δηλητηρίαση και λόγω της τοξικότητάς του σε υδρόβιους οργανισμούς, μέλισσες και πουλιά, διότι βιοσυσσωρεύεται στα περιβαλλοντικά συστήματα αλλά και στον λιπώδη ιστό των θηλαστικών.
Επιπροσθέτως, ενώ η έγκριση κυκλοφορίας του Lebaycid στην Ελλάδα έληξε στις 30/6/2007 και η χρήση του επιτρεπόταν μέχρι τις 31/12/2007, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με περυσινό έγγραφό του με Αρ.Πρωτ. 120035 στις 24/6/2008, έλαβε έγκριση διάθεσης για επιπλέον 120 μέρες, ενώ με αντίστοιχο φετινό έγγραφο με Αρ.Πρωτ. 128569 στις 11-05-2009, δόθηκε και πάλι στο Lebaycid έγκριση διάθεσης ξανά για 120 ήμερες (μέχρι 31-08-2009), όσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος των ψεκασμών, χωρίς καν να υφίσταται έγκριση καταλληλότητας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που είναι το αρμόδιο σε θέματα φυτοπροστασίας.
Ο φόβος ότι το Lebaysicid ως διασυστηματικό λιποδιαλυτό, μπορεί να καταλήξει ως υπόλειμμα στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έχει γίνει είναι ο εφιάλτης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή της χώρας και οι εξαγωγές μας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές ελαιολάδου, απλά και μόνο γιατί πρέπει να προωθηθούν τα αποθέματα ενός φυτοφαρμάκου. Σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έχουν τεθεί ανώτατα όρια υπολειμμάτων fenthion (1 mg/kg) στις ελιές, οπότε η εύρεση ποσοτήτων που να υπερβαίνουν αυτό το όριο, εξαιτίας του Lebaysicid, θα καθιστούν το ελαιόλαδό μας απαγορευτικό. Αλλά, ακόμα και κατώτερα από αυτό το όριο να ανιχνευθούν, τα υπολείμματα ενός απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε ένα προϊόν ασφαλώς δεν αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την αγορά, την ίδια στιγμή όπου οι ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θέτουν όλο και αυστηρότερα όρια όσο αφορά τα φυτοφάρμακα.
Είναι επιβεβλημένο να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στη δακοκτονία που να είναι φιλικές στο περιβάλλον και δε θα προκαλούν – αποδεδειγμένα – κανένα κίνδυνο στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική. Ενδεικτικά, στο χωριό Γλώσσα του Νομού Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) έκανε πειράματα για χρονικό διάστημα περίπου μίας δεκαετίας, ώστε να αναζητηθούν αξιόπιστες λύσεις που να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο πρόκλησης εθισμού του δάκου.
Σύμφωνα, με όσα μου δήλωσαν οι αγροτικοί φορείς των Χανίων, προτιμούν να θυσιάσουν την παραγωγή τους στο δάκο παρά να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την πανάκριβη φήμη του Κρητικού ελαιόλαδου με τη χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου.

Κατόπιν των ανωτέρω:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Ποιοι νεκρανάστησαν το Lebaycid;
2) Σε ποια επιστημονικά στοιχεία βασίστηκε η χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, προκειμένου να τα δημοσιοποιήσουμε και στην Ε.Ε. για να άρει την απαγόρευση που έχει θέσει από το 2004;
3) Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αποσυρθεί το ληγμένο Lebaycid και να αντικατασταθεί με εναλλακτικά φυτοφάρμακα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν υπολείμματα του Lebaycid στο ελαιόλαδο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα μας και τη δημόσια υγεία;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Στέλιος Γ. Νικηφοράκης
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: