Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΧΑΝΙΑ
Στο λιμάνι της Σούδας αφίχθηκαν, από την Παρασκευή 31 Ιουλίου μέχρι χθες το πρωί, πάνω από 34.000 συνολικά επιβάτες, ένας αριθμός που είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως τόνισε ο Προϊστάμενος του Πρακτορείου Χανίων της ΑΝΕΚ LINES Γιάννης Τρουλάκης. Εξάλλου το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου μέχρι χθες το πρωί αποβιβάστηκαν από τ' αεροπλάνα των τριών αεροπορικών εταιρειών Ολυμπιακή, Aegean και Athens Airways με 99 πτήσεις πάνω από 6.000 επιβάτες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με πληρότητες που ξεπερνούν το 90% ταξιδεύουν τις ημέρες αυτές πλοία και αεροπλάνα ενόψει Δεκαπενταύγουστου ενώ στους δημοφιλέστερους προορισμούς συγκαταλέγεαι και η Κρήτη.
Ο Χρήστος Μπατσίδης, διευθυντής πωλήσεων των Μινωικών Γραμμών, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η κίνηση είναι αισθητά αυξημένη ενώ είναι γεμάτα και τα ημερήσια δρομολόγια που γίνονται σχεδόν καθημερινά.

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ
Δεν είναι δυνατόν πλέον o κάθε δήθεν, και η κάθε ψωνάρα να το παίζει καλλιτέχνης στιγματίζοντας παραδοσιακά και ιστορικά είδη μουσικής εξυπηρετώντας μόνο την τάση του για επίδειξη και αυτοπροβολή.Και το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι νέοι,άτομα της ηλικίας μου,επικροτούν αυτό το χάλι.Όλοι αυτοί οι Καλλιτέχνες,Σκορδαλος, Ξυλούρης, Κακλής, Μουντάκης, Σταματογιαννάκης, Παπαδάκης,Κλάδος, Κατσαμάδες, Αλεφάντινος και τόσοι άλλοι πολλοί αυτό το χάλι μας άφησαν για κληρονομιά?
Θα μου πείτε τώρα Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας είναι ελεύθερος να τραγουδήσει ότι του καπνίσει κ.τ.λ και θα έχετε και δίκιο!Το θέμα είναι να μην τους επικροτούμε αυτούς τους φονιάδες της μουσικής. Διότι αυτό έχει γίνει "μόδα" και έχει "δέσει" με την οπλοφορία και με τους τσαμπουκάδες που προκαλείται κάθε σαββατόβραδο στο Ρέθυμνο.Επικρατεί η νοοτροπία ότι αν δεν ακούς την συγκεκριμένη μουσική, αν δεν φόρας μαύρο πουκάμισο, αν δεν έχεις τουλάχιστον ένα όπλο δεν λογάσαι Κρητικός..
Και όχι μόνο αυτό..Τους τελευταίους 8 μήνες εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη όπου μια συνάδελφός πριν λίγες εβδομάδες μου πρότεινε να πάμε σε ένα κέντρο όπου θα έπαιζε ένας Κρητικός καλλιτέχνης. Μου είχε λείψει το λυράκι οπότε δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση.Μιλάμε για μια κατάσταση πολέμου!! Οι περισσότεροι,οι οποίοι ήταν φοιτητές από ότι έμαθα αργότερα, είχαν ξεζώσει τα αβολίδωτα και να παίζουν μπαλοθιές μέσα στο κέντρο. Φανταστείτε μια 20αρια όπλα να παίζουν συνέχεια μέσα στο κέντρο.
Μετά άντε να αποδείξω στην παρέα μου ότι η Κρήτη δεν είναι.... ελέφαντας!! Κι όμως στο 2009 έτσι νομίζουν οι περισσότεροι ότι είναι οι Κρητικοί..Τσαμπουκάδες, χασισέμποροι, πιότες(άμα δεν πιεις κούπα δεν είσαι άντρας),κινούμενοι οπλοβαστοί και γενικώς αγριάνθρωποι που ζούν πολλά χρόνια πίσω..

ΛΑΣΙΘΙ
Στα ΒΔ του Μόχλου βρίσκεται το μικρό νησάκι Ψείρα το γνωστό Scoglio di Psira των Ενετών. Είναι ακατοίκητο αλλά και άγονο. Η ονομασία του -γράφεται και Ψύρρα και Ψίρα- πρέπει να προέρχεται από το σχήμα του νησιού που έμοιαζε σύμφωνα με την φαντασία αυτών που την ονομάτισαν σαν το ομώνυμο παράσιτο του σώματος.
Στα ΝΔ του νησιού αυτού, σχεδόν στο μυχό του κόλπου του Μεραμπέλου, άλλο μικρό νησάκι έχει το όνομα Κόνιδα. Είναι επισκέψιμομε πλοιάριο από τον Άγιο Νικόλαο και από τον Μόχλο. Ένας μεγάλος πολιτισμός άκμασε εκεί στην ανατολική ακτή της την πρωτομινωική εποχή και η Ψείρα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μαζί με το Παλαίκαστρο, Μόχλο, Γουρνιά και Ζάκρο. Ο συνοικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά μιάς γλώσσας ξηράς που σχηματίζει λιμάνι εξασφαλισμένο από τους ανέμους, ήταν κατοικία εμπόρων και ναυτικών κυρίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: