Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΟΤΑΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΧΟΡΕΥΕΙ…ΜΠΑΛΟ

Γράφει ο κ. Σαραντίδης στον ημερήσιο Ν. Κήρυκα των Χανίων:

Το πρόβλημα που υπάρχει στον πανέμορφο (τουλάχιστον στις φωτογραφίες) Μπάλο της Κισάμου, ανέδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Κισαμίτικα blog. Όμως φαίνεται πως το πρόβλημα με την διαχείριση της περιοχής, σύμφωνα και με αυτά που μου είπε συντοπίτης μας ο οποίος αποφάσισε να πάει στον Μπάλο, για πρώτη φορά, πριν από τρία – τέσσερα χρόνια.
«Πήγα με το αυτοκίνητό μου από τον χωματόδρομο και φτάνοντας στο τέρμα του δρόμου έμεινα άναυδος από την πανέμορφη θέμα. Αφού κατέβηκα το μονοπάτι προσπαθώντας να μην σκέφτομαι την επιστροφή, έφτασα στην παραλία. Εκεί έψαξα για αρκετή ώρα να βρω κάποιον ελεύθερο χώρο για να απλώσω την πετσέτα μου καθώς τα ομπρελοκαθίσματα και οι πάσης φύσεως βρομιές από σκουπίδια και πίσσες περιόριζαν τις επιλογές. Μετά από κάποια ώρα πήρα τον ανήφορο υποσχόμενος στον εαυτό μου να μην υποστώ ξανά την ίδια ταλαιπωρία για μια παραλία που δεν είχε καμία σχέση με εκείνη που φαινόταν στις φωτογραφίες»
Και βέβαια μην ακούσω ή διαβάσω οτιδήποτε σχετικά με τα θαλάσσια ρεύματα που βγάζουν τις βρωμιές στον Μπάλο (γιατί και αυτό είχε ειπωθεί στο παρελθόν).
Το θέμα είναι πως οι χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες των Χανίων βλέπουν παντού, στο διαδίκτυο και σε τουριστικά φυλλάδια , την φωτογραφία που βλέπετε και εδώ και η οποία δεν έχει ουδεμία σχέση με εκείνο που αντικρίζουν όταν φτάσουν στον…πάτο (τουλάχιστον όπως διαβάζω στα blog των Κισαμιτών.
Και το εύλογο ερώτημα που το θέτω ευθαρσώς είναι: Από την στιγμή που ο Μπάλος αποτελεί ένα από το κορυφαία σημεία του Νομού Χανίων, με τεράστια διεθνή προβολή, υπάρχει δήμος στην Κίσαμο που να ενδιαφέρεται για τον Μπάλο ή απλά αρκείται στο να χορεύει…μπάλο;
Γιατί είναι εύκολο να λέμε και να γράφουμε πως ο τουρισμός έχει μείωση και πως υπάρχει πρόβλημα.
Όμως αναρωτιέται κανείς για το πώς νοιώθουν οι επισκέπτες στον Μπάλο;
Για το ποια εντύπωση αποκομίζουν από τους Έλληνες; Μήπως τελικά η περίπτωση του Μπάλου (και των πλείστων άλλων ανάλογων περιπτώσεων) καταδεικνύουν εκείνο που
πολλοί αποφεύγουμε να δούμε;
Ότι απλά εμείς οι ίδιοι βγάζουμε τα ματάκια μας με τα ίδια μας τα χέρια, αλλά είμαστε τόσο γαϊδούρια που αντί να πούμε ότι φταίμε για το ότι οι τουρίστες βρίσκουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, ψάχνουμε να βρούμε άλλους για να ρίξουμε το φταίξιμο με πρώτο και καλύτερο το ανώνυμα βολικό «κράτος».

Μπαμ και κάτω κ. υπόλογοι, μας κατάλαβαν όλοι πλέον !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: