Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ

Προειδοποίηση απηύθυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χθες, στην οποία τόνισε ότι "ο ιός του πανικού είναι χειρότερος από αυτόν της νέας γρίπης" προσπαθώντας να ελαφρύνει το κλίμα κινδυνολογίας των τελευταίων ημερών και προσωπικά, με βρίσκει σε απόλυτη ταύτιση.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο ιός της γρίπης που έχει ξεσπάσει από τον περασμένο Μάρτιο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, με βάση τη μεγάλη και εύκολη εξάπλωσή της σε συνδυασμό με την επικινδυνότητά της σε περίπτωση που δεν προσεχθεί εγκαίρως.
Το ζήτημα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι εάν κάποιος αποφασίσει να ενημερωθεί για τη γρίπη, το πιο πιθανό είναι να... αρρωστήσει πρόωρα από άγχος.
Απαισιόδοξα μηνύματα, εντυπωσιακοί αριθμοί, εικασίες και μουσικό χαλί από θρίλερ είναι το συνηθισμένο πακέτο των αναφορών των δελτίων ειδήσεων.
Μοναδική όαση αποτελούν οι επιστήμονες, που εμφανίζονται σε εφημερίδες και κανάλια και δίνουν μεστές, μετρημένες απαντήσεις, ζητώντας μόνο προσοχή και σύνεση από τον κόσμο, χωρίς να στέλνουν στον... άλλο κόσμο τη μισή χώρα και το μισό πλανήτη κατ' επέκταση.
Η κοινή γνώμη θα πρέπει να κατανοήσει ότι χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση των δεδομένων.
Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά περνάει σε δεύτερη μοίρα ο αριθμός των ιαθέντων.
Με πρόληψη (πχ. υγιεινή) ή έστω έγκαιρη διάγνωση χωρίς φοβίες και καθυστερήσεις ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται
Ο πανικός και η καταστροφολογία δεν ωφελεί σε τίποτα. Παράλληλα, θα πρέπει να δίνουμε βάση σε όλα τα λόγια των επιστημόνων και όχι σε αυτά που αρκούν για να αγχωθούμε.
Μάλλον πρώτα πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο για την κινδυνολογία. Διαχρονική αρρώστια...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: