Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΚΙΣΑΜΟΣ

Ο εκδότης και βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ Άδωνις Γεωργιάδης, εκδίδει το βιβλίο της φιλόλογου Άννας Τζιροπούλου-Ευσταθίου, όπου πιθανολογεί την προέλευση της λέξης-τοπωνύμιου Κίσαμος αυθαίρετα, από τον συνδυασμό των λέξεων κυνώ και ψάμμος = φιλώ την άμμο.
Στα σημερινά "Χανιώτικα Νέα" ο φιλόλογος Ι. Λουπάσης αντιτίθεται με διάφορα επιχειρήματα στη θεωρία αυτή, που και πατριδοκαπηλία μυρίζει ως ισχυρίζεται και μάλλον δεν πέφτει έξω ...
Προσωπικά θα μου άρεσε μια τέτοια ερμηνεία αφού θυμίζει και ανάλογη μαντινάδα που λέει - όχι συχνά όμως ...- ο Θοδωρής Πολυχρονάκης, βιολάτορας και ανηψιός του Τζέγκα "Θάλασσα χτυπάς την άμμο..." ενώ θυμίζει και ένα από τα πρώτα δίστιχα ρεμπέτικου με μπουζούκι που ηχογραφήθηκαν το 1931 με το μπουζούκι του Μανέτα και τη φωνή του άγνωστου έως τούδε Σπαχάνη "Θάλασσα βαρείς την άμμο, δε μου λέτε τι να κάνω"
Έμαθα όμως και κάτι από αυτό, ότι το ρήμα της αγγλικής : kiss = φιλώ, μπορεί να οφείλει τη δημιουργία του στη ρίζα κυσ- του αορίστου του κυνώ εξ ου και προσκυνώ !!!
http://rebetcafe.blogspot.com/2009/08/blog-post_7369.html


Εγώ το μόνο που μπορώ να συμπληρώσω είναι ότι η Κίσαμος δεν υπήρχε σαν αυτόνομη πόλη το 220 π.Χ όταν οι πόλεις της δυτικής Κρήτης έκαναν τον πόλεμο με την Κνωσσό, ούτε το 183 π.Χ συναντάται ανάμεσα στις 31 κρητικές πόλεις που υπέγραψαν το κοινό την συνθήκη συμμαχίας με τον Ευμένη Β΄της Περγάμου. Ίσως αυτή η σιωπή της Κισάμου να οφείλεται στην Πολυρρήνια, ίσως να ήταν ένα ψαροχώρι, ίσως λιμάνι της Πολυρρήνιας.
Η Κίσαμος απαντάται μόλις τον 3ο αιώνα μ.Χ σαν αυτόνομη ή ημιαυτόνομη μιας και βρέθηκαν πολλές επιγραφές που την αναφέρουν.
Βέβαια η άποψη σχετικά με την ετυμολογία της λέξεως ότι μπορεί να είναι σύνθετη, την θεωρώ πολύ πιθανή, ίσως όμως να ήταν μια απλή ονομασία που οι αρχαίοι Πολυρρήνιοι έδωσαν για την περιοχή του σημερινού Καστελλιού.
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να ετυμολογήσουν την λέξη ΚΙΣΑΜΟΣ το θεωρώ σαν μια καλή προσπάθεια και το δεύτερο συνθετικό ΑΜΜΟΣ, μου μοιάζει σωστό, μιας και όλη η περιοχή του σημερινού Μαύρου Μόλους είναι μια αμμώδης πεδιάδα που και ο Μπουοντελμόντι Χ. 1415-1418 αντίκρυσε και εξεπλάγη από το μέγεθος της.

Φυσικά η παλαιότερη ετυμολογία από το ρήμα αγγίζω (Αγαμέμνωνας) μάλλον είναι ένα καλό ......παραμύθι.

2 σχόλια:

Κώστας Σ.Ντουντουλάκης είπε...

ΤΙ ΑΙΣΧΡΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΨΕΥΤΕΣ... ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟ!ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΣΤΗ Κ. ΛΟΥΠΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΧΥΝΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΤΗΡΙΟ ΣΑΣ. ΤΕΛΟΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΣΟΥΙΔΑ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΚΙΣΣΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΞΕΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Π.Χ. Ο ΟΜΟΙΔΕΑΤΗΣ ΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ...
ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Παντελής Βλαχάκης είπε...

Το Ομηρικό λεξικό του Απολλώνιου του Σοφιστού που είναι το Ααρχαιότερο από όλα, στη σελίδα 171 μάς πλουροφωρεί:
Σάμος - πόλη εν Κρήτη,
Πότε όμως προσετέθει το "ΚΙΣ" και γιατί?