Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ...ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ

Η ανάδειξη της σημασίας του θέματος του λατομείου στην Κάντανο, αποτέλεσε την καταλληλότερη ευκαιρία για να βγει στο προσκήνιο η εμπειρία που έζησε ένας αναγνώστης μας τον περασμένο Αύγουστο στο λατομείο. Η δια τηλεφώνου εξιστόρηση του κρητικής καταγωγής (Λασίθι) 50χρονου δρ Νίκου Γραμματικάκη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, θυμίζει πραγματικά καουμπόικη ταινία.
"Ήμουν 24 χρόνια στην Αμερική και είχαμε κατέβει τον Αύγουστο με την οικογένειά μου στην Κρήτη για διακοπές, για να γνωρίσουν τον τόπο μου" ξεκινάει την αφήγησή του ο κ. Γραμματικάκης. "Στην εθνική Καντάνου-Χανίων σκέφτηκα να κάνω παράκαμψη στη διακλάδωση ώστε να επισκεφτεί η οικογένειά μου το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου. Έστριψα δεξιά και περίπου 50 μέτρα πριν από την είσοδο του λατομείου έρχεται ένα τζιπ 4Χ4 και μου κλείνει τον δρόμο.
Ταυτόχρονα άλλο ένα ήρθε από πίσω αποκλείοντάς μου οποιαδήποτε κίνηση. Δεξιά μας είχαμε τα γραφεία του λατομείου και αριστερά το φαγωμένο βουνό" συνεχίζει την ανατριχιαστική εμπειρία του. "Ο ένας από το μπροστινό τζιπ κατεβάζει το παράθυρο και μου λέει τσαμπουκαλεμένος: τι θέλετε εδώ; Να φύγετε αμέσως!". "Ελπίζω να μην ενοχλώ, ήθελα να δείξω στα παιδιά..." προσπαθεί να εξηγήσει ευγενικά ο κ. Γραμματικάκης για να τον διακόψει φανερά ενοχλημένος ο ίδιος άνθρωπος "Επιτόπου στροφή και δρόμο!". Ο οικογενειάρχης, φοβισμένος και ταραγμένος περισσότερο για τα παιδιά του που τα άκουγαν όλα αυτά, κάνει αναστροφή, αφού το πίσω τζιπ είχε παραμερίσει. "Στην επιστροφή, και για περίπου ένα χιλιόμετρο μέχρι ν' ανεβούμε το βουνό, μας ακολουθούσε και μας 'κολλούσε' το τζιπ που προηγουμένως μας είχε 'κλείσει' από πίσω. Φτάνοντας στην κορυφή του βουνού, στην εθνική, οι 'συνοδοί' μας κάνουν αναστροφή και φεύγουν. Συγχρόνως ακούω τη σύζυγό μου να λέει με τρομοκρατημένο χαμόγελο: Νίκο, μου φαίνεται πως μας χαιρετούν με μπαλωθιές στον αέρα".
"Παρά την άσχημη εμπειρία μας, επέμενα να δείξω στα παιδιά μου το Φαράγγι, έστω και από ψηλά, και γι' αυτό πήγαμε στο χωριό Σπίνα. Ενώ ο τόπος ήταν πραγματικά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το θέαμα του λατομείου στη βάση του Φαραγγιού που απλωνόταν σα γάγγραινα στο βάθος του, ήταν πραγματικά αποκρουστικό και λυπηρό ταυτόχρονα. Ήταν μια πραγματικά συγκλονιστικά τρομακτική εμπειρία που μου επιφύλασσαν οι πρώτες μου διακοπές στην πατρίδα μου μετά από τόσα χρόνια στο εξωτερικό" λέει κλείνοντας την εξιστόρησή του ο Νίκος Γραμματικάκης.

http://www. syriza.vyrona@yahoo.gr
http://www.kandanos.eu/node/499

Δεν υπάρχουν σχόλια: