Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 20χρονου φοιτητή Μανόλη Χορευτάκη. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου χτυπάει «καμπανάκι» στην Ελληνική Κυβέρνηση, την οποία ουσιαστικά καλεί σε …απολογία. Η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται εντός τετραμήνου να δώσει πειστικές εξηγήσεις σε σχέση με τα μέτρα που είχε λάβει ως κράτος για την προάσπιση της ζωής του άτυχου φοιτητή, εάν είχε- ως όφειλε- ελέγξει το ποιόν του δράστη της δολοφονίας, Ζαχαρία Λαγουδάκη αλλά και το καθεστώς υπό το οποίο αποφυλακίστηκε.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου ενώπιον του οποίου είχε προσφύγει τον περασμένο Σεπτέμβριο η οικογένεια Χορευτάκη δια μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων της, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, αποδέχεται εν μέρει την προσφυγή, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα ζωής του 20χρονου.
Κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το κράτος οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της ζωής των ανθρώπων που διαβιούν στην επικράτειά του.
Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Αναγνωστάκης πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Καταρχάς η προθεσμία που έχει οριστεί για να απαντήσει η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρείται ασφυκτική με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή της οικογένειας Χορευτάκη στρέφεται κατά του Ελληνικού Κράτους, αγωνιζόμενη για την ηθική της δικαίωση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου αφότου παραλάβει τις επίσημες εξηγήσεις της Ελλάδος, θα εκδώσει οριστική απόφαση. Σε περίπτωση πάντως που η απόφαση είναι καταδικαστική, τότε ίσως αποτελέσει την αφετηρία για δραστικές αλλαγές στο δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Η οικογένεια του άτυχου φοιτητή πιστεύει ότι το υφιστάμενο σύστημα πάσχει με αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται κρατούμενοι άκρως επικίνδυνοι.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση-παρά τον ασύλληπτο όγκο των προσφυγών που δέχεται- και ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητήσει να του προσκομιστεί εγγράφως το ταχύτερο δυνατόν κάθε πληροφορία για τη δολοφονία του Μανόλη Χορευτάκη. Η οικογένεια Χορευτάκη έχει προσφύγει και στη Διεθνή Αμνηστία.
Η εξέλιξη αυτή ενθαρρύνει τις ελπίδες της οικογένειας Χορευτάκη που παρά την οδύνη για τον απροσδόκητο θάνατο του 20χρονου, συνεχίζει ακάθεκτη να μάχεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, όπως λέει.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου φοιτητή, Αντώνης Χορευτάκης είχε δηλώσει αμέσως μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Είμαι αποφασισμένος να φθάσω μέχρι τέλους την υπόθεση. Τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισα να κινηθώ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βλέποντας την πλήρη αδιαφορία του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση μας. Ζητήσαμε το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί τότε, μας απάντησαν όμως ότι ήταν απόρρητο. Δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και κυρίως στους μηχανισμούς ελέγχου της συμπεριφοράς των κρατουμένων και των αποφυλακίσεων τους. Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος αν γινόταν αυτό που συνέβη εδώ, δηλαδή να αποφυλακιστεί κάποιος για φόνο μετά από δέκα χρόνια και να σκοτώσει αμέσως δεύτερο άτομο, θα γινόταν θέμα υψίστης σημασίας. Εδώ το ενδιαφέρον όλων ήταν επιφανειακό. Όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, έπαψε και το ενδιαφέρον για την ουσιαστική και διαφανή διερεύνηση της υπόθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: