Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1875 ο Άβα Δελμεδέγο (ή Αβαδάκης, στην Κρητική εκδοχή του ονόματός του) ήταν ο πρώτος Εβραίος που έγινε μέλος στην Γενική Συνέλευση της Κρήτης. Το 1833, σύμφωνα με γραπτά του Γερμανού ταξιδιώτη Μαλτάζ, στα Χανιά υπήρχαν 160 ισχυρές Εβραϊκές Κοινότητες. Η απογραφή το 1900 μαρτυρά την ύπαρξη 726 Εβραίων κατοίκων στο νησί, με την πλειοψηφία να κατοικεί στα Χανιά.
Μερικοί Κρητικοί, ακόμα και σήμερα, θυμούνται τους επιδέξιους μουσικούς και αδελφούς Camonte που έπαιζαν μουσική για να συνοδεύουν τις βουβές ταινίες στο σινεμά της πόλης. Οι περισσότεροι Εβραίοι στα Χανιά, εκείνα τα χρόνια, ήταν έμποροι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ή εργάτες. Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Εβραϊκές Κοινότητες της Κρήτης αριθμούσαν τις τετρακόσιες. Μετά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή κατοχή, οι Εβραίοι της Κρήτης δημιούργησαν μία σπουδαία και μεγάλη συνέχεια της ιστορίας τους. Από τότε που εγκαταστάθηκαν οι Εβραίοι στην Κρήτη και ως το 1941 μία μόνο κοινότητα απέμεινε και είναι αυτή των Χανίων.
Υπήρχαν δύο συναγωγές που χρονολογούνταν από τον Μεσαίωνα και αυτές ήταν η Μπεθ Σαλόμ και Καλ Καντός Ετζ Χαγίμ.

Υ.Σ Το παρόν δημοσιεύεται απλά ως μια ιστορική καταγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: