Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ MAGNA GRECIA

Σημαντικές εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις αποκόμισαν από την Ιταλία οι 11 δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων της Κρήτης, Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Ιτάνου, Οροπέδιο Λασιθίου, Καστελίου, Επισκοπής, Ρούβα, Αγ. Βαρβάρας, Ζαρού, Βουκολιών και Αρχανών, που πρόσφατα προχώρησαν στη δημιουργία της Ένωσης «Τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης».
Στη Βόρεια Ιταλία βρέθηκε η αποστολή των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων που συμμετέχουν στην προαναφερόμενη πρωτοβουλία, από 4 - 6 Σεπτεμβρίου προσκεκλημένη από την αντίστοιχη Ένωση «Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας». Στις εκδηλώσεις αυτές που οργανώνει ένας οικισμός και συμμετέχουν οι υπόλοιποι με δικά τους περίπτερα, έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν την τουριστική τους πρόταση και να προωθήσουν παράλληλα τα προϊόντα τους. Πολλές μουσικές, καλλιτεχνικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Φεστιβάλ, προκαλώντας σημαντική επισκεψιμότητα στον οικισμό.
Η Ιταλική Ένωση και η αντίστοιχη Ένωση της Κρήτης, αποφάσισαν να διοργανώσουν τον επόμενο Μάιο Φεστιβάλ με την Επωνυμία «Η μεγάλη Ελλάδα - Magna Grecia». Στο Φεστιβάλ αυτό θα πάρουν μέρος τα «όμορφα χωριά της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Κρήτης». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, στο δήμο Bova που είναι και ο κεντρικός δήμος των ελληνόφωνων χωριών. Παράλληλα, η Ένωση της Ιταλίας προσκάλεσε την αντίστοιχη της Κρήτης με τους οικισμούς της, στο Εθνικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο, όπου θα πάρουν μέρος εκτός της Ιταλίας, αντίστοιχες Ενώσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και ίσως της Ισπανίας και της Ιαπωνίας. Από την επίσκεψη στην Ιταλία διαπιστώθηκε από όλους τους εκπροσώπους των δήμων που συμμετείχαν στην αποστολή, ότι απαιτούνται «γρήγορα βήματα», αρκετή δουλειά και βεβαίως πόροι και προετοιμασία, προκειμένου να εκπληρωθούν σταδιακά οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Να σημειωθεί ότι βασικοί στόχοι της προσπάθειας των δήμων της Κρήτης που συμμετέχουν είναι η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των μικρών οικισμών και η στήριξη της παραγωγής τοπικών προϊόντων μέσα από τη σύνδεση τουρισμού - πολιτισμού. Στους δήμους της Κρήτης είχε διατεθεί ειδικός χώρος για την παρουσίαση των οικισμών τους, στους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: