Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ & Ο ΤΖΩΡΤΖΗΣ

Δυο Κρητικοί ναυτικοί ήταν οι πρώτοι ΕΛΛΗΝΕΣ της Αμερικής οι οποίοι έφτασαν στο «Νέο Κόσμο» με τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Κρητών Μόντρεαλ, ο οποίος επικαλείται έρευνες ισπανικών αρχείων!
Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι δύο Κρητικοί ήταν μέλη του πληρώματος, σε μία από τις 17 καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου! Στο θέμα αυτό δόθηκε χθες δημοσιότητα με επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ Τάσου Ξυπολιτάκη, που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».
Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο αναμνηστικό λεύκωμα του Συλλόγου Κρητών που εκδόθηκε το 1972, οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν στην Αμερική, όπως αποκαλύπτεται από έρευνες ισπανικών αρχείων, ήταν δυο Κρητικοί ναυτικοί.
Οι ναυτικοί αυτοί, Μανούσος και ο Γιώργης - Τζώρτζης, αναφέρονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα και το προσδιοριστικό της καταγωγής τους, de Creta ή grieco-greco, περιλαμβάνονταν στα μέλη του πληρώματος σε μια από τις 17 καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου και παρέμειναν στο Νέο Κόσμο στο δεύτερο ταξίδι του στην Αμερική το 1493.
Πολύ μεταγενέστερα στην πόλη του Μόντρεαλ εγκαταστάθηκε ο πρώτος Κρητικός που δυστυχώς τον ξέρουμε μόνο με το μικρό του όνομα, Κυριάκος ο Κρητικός, ο οποίος αφηγούνταν ότι ήταν Κρητικός και σε ηλικία 16 χρόνων το 1860 μπάρκαρε σε ένα ελληνικό ιστιοφόρο που έκανε ταξίδια στο Νέο Κόσμο, όπου, έπειτα από πολλές περιπέτειες τον Μάιο του 1864 (δυο χρόνια πριν από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου), κατέληξε στο Μόντρεαλ και άνοιξε ένα μικρό καπνοπωλείο.
Κάμποσα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1876 ένας άλλος Κρητικός, επώνυμος αυτός, ο Α. Γ. Ζερβουδάκης, ήλθε και έστησε το πρώτο ελληνικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο Μόντρεαλ κοντά στο καπνοπωλείο του Κυριάκου του Κρητικού. Ο Ζερβουδάκης καταγότανε από το χωριό Καμάρα Κουμούλι της επαρχίας Κισάμου του Νομού Χανίων και κρατούσε από παλιά γενιά Κρητών αγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: