Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

"Το μουσείο θα είναι πρωτοποριακό και στα χαρακτηριστικά του θα είναι ο προσωποκεντρικός του προσανατολισμός." Με απλά λόγια θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην ανάδειξη της κοινωνικής και καλλιτεχνικής παρουσίας των λαϊκών μουσικών της περιοχής.
"Τα πορτρέτα των μουσικών που θα προκύψουν, θα λειτουργήσουν ως σύνθετα μουσειακά εκθέματα, Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα πολιτισμικά δίκτυα, στις προφορικές ιστορίες και στις αφηγήσεις ζωής, που αφορούν τη σχέση μουσικής και κοινωνίας αλλά και τέχνης και πολιτισμού.
Το μουσείο θα παρουσιάζει ιδιαίτερο και από τεχνολογικής άποψης. Εκτός από τη φυσική υπόσταση των εκθεμάτων θα δημιουργηθούν εικονικές αναπαραστάσεις με πολυμεσικές εφαρμογές στοχεύοντας στη δημιουργία - ανασύστασης συγκεκριμένου σε κάθε περίπτωση οπτικοακουστικού περιβάλλοντος. Τα εκθέματα και το υπόλοιπο υποστηρικτικό υλικό που θα πλαισιώσει τις συλλογές του μουσείου θα προέλθουν είτε από επιτόπια έρευνα είτε από υπάρχουσες πηγές.
Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών σπουδών του παν. Αθηνών κ. Ρένα Λουτζάκη έχει ήδη πραγματοποιήσει 8 ερευνητικές αποστολές στην Κρήτη και έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό. Επιπλέον μετά απο συνεννοήσεις με τοπικούς φορείς, παράγοντες, συλλέκτες και ερευνητές, μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιστήμονες, το σώμα του πραγματολογικού υλικού θα εμπλουτιστεί με καινούργια αντικείμενα, συνεντεύξεις, ηχιτικές και οπτικοακουστικές καταγραφές. Με τον τρόπο αυτό τα εκθέματα θα περικλείουν, εκτός απο τα πορτρέτα Μουσικών, γενικότερες αναφορές στην ευρύτερη μουσική, τραγουδιστική και χορευτική παράδοση της περιοχής."

Δεν υπάρχουν σχόλια: