Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΨΗ

Συνένωση Δήμων στην Κίσαμο
(Καποδίστριας 2)

Είναι ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο ισχυρή, με περισσότερες αρμοδιότητες και καλύτερη οργάνωση.
   Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται τα παρακάτω:
1.    Το κράτος να γίνει επιτελικό με συγκεκριμένες αρμοδιότητες .
2.    Η περιφέρεια να γίνει αιρετή.
3.    Να υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4.    Να γίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα από τις κομματικές και λοιπές εξαρτήσεις.
5.    Να γίνουν ριζικές αλλαγές στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής και ενιαίο ψηφοδέλτιο για Δημάρχους και Δημοτικούς Σύμβουλους , καθώς και καθιέρωση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, όπως συμβαίνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
   Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ο Καποδίστριας 2 αφορά την προοπτική μας στο μέλλον.
   Με βάση αυτό πρέπει να δημιουργηθεί δυτικά του Ν. Χανίων ένα ισχυρό κέντρο, ένας ισχυρός Δήμος, με ισχυρές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.
   Κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο αν η επαρχία Κισάμου αποτελέσει  ένα αναπόσπαστο, ενιαίο σύνολο με την συνένωση των πέντε Δήμων.
   Για ποιους λόγους πρέπει να γίνει αυτή η συνένωση:
1.    Αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τις ίδιες δυνατότητες και προοπτικές.

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι αγροτικές περιοχές , με μεγάλες δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, κυρίως της παραλιακής ζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και όχι άναρχα όπως συνέβη στην Ανατολική Κρήτη και μέρος του Ν. Χανίων (Αγ.Μαρίνα,  Πλατανιάς).
Αυτούς τους δύο τομείς πρέπει να τους παντρέψουμε με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε τους δύο αναπτυξιακούς πυλώνες μας που είναι το περιβάλλον και ο πολιτισμός .
Απέχουμε πολύ από την εντατική τουριστική ανάπτυξη και την  αστικοποίηση των περιοχών μας και έτσι μπορούμε να διασώσουμε τους δύο αναπτυξιακούς πυλώνες μας χωρίς να παραμελήσουμε την ενδοχώρα και τον αγροτικό κόσμο.
2.    Έχουμε την ίδια ταυτότητα προς τα έξω.
Μας γνωρίζουν σαν Κισαμίτες, με κοινά κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και με την μοναδική Κισαμίτικη παράδοση.
3.    Έχουμε κοινή Μητρόπολη που τόσα χρόνια μας ενώνει και η οποία έχει δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς όπως είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι.
4.    Έχουμε το λιμάνι της Κισάμου, που μπορεί να γίνει η πύλη στην Ιωνία οδό και στον Αδριατικό διάδρομο με σημαντικές, οικονομικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των περιοχών μας.
5.    Η επέκταση των ορίων της χωρικής αρμοδιότητας όλων των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στην Κίσαμο αλλά και των νέων που θα έλθουν ( ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ) ώστε να συμπεριληφθεί όλη η επαρχία Κισάμου ,  θα συμβάλει στην αποκέντρωση και κατ’ επέκταση στην  καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Κισαμιτών και την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία τους αφού θα συντομεύσουν οι αποστάσεις από τις υπηρεσίες αυτές όπως για παράδειγμα από το Κολυμβάρι  πρόσβαση σε 10΄, ενώ από τις Βουκολιές σε 15΄.
Επίσης λόγω του μικρότερου όγκου εξυπηρετουμένων ο χρόνος καθυστέρησης θα είναι ελάχιστος.
6.    Το μοντέλο της συνένωσης όπως επιδιώκουν κάποιοι προκειμένου να συσσωρευτεί το 90% του πληθυσμού του Ν. Χανίων γύρω από την πόλη των Χανίων, θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντολογικά  προβλήματα  με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής συνέπεια της αστικοποίησης και συνάμα θα ξεχαστούν(!) και οι αγροτικές περιοχές.
     Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συνεχή διάλογο και συνεχή επαφή  μεταξύ των ενδιαφερομένων ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και  αυτές των δημοτών μας προτού παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
   Πιστεύω ότι όλοι οι Κισαμίτες θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό Δήμο με ισχυρές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες στην υπηρεσία του Δημότη.  
Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2002:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

http://enieopsifodeltio.wordpress.com
http://apps.facebook.com/causes/61685

http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html

http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm

http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html