Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ 20 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα για να ανέλθεις στην πολιτική πρέπει να ανήκεις σε κάποια γνωστή πολιτική οικογένεια, σε κάποιο «τζάκι». Όλοι το γνωρίζουν αυτό και ισχύει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Σήμερα άλλωστε έχουμε τρεις πασίγνωστες πρωθυπουργοπαραγωγικές οικογένειες. Όμως το μέγεθος και η έκταση του φαινομένου αν εξεταστεί σε βάθος είναι εξοργιστικό. Επικεντρωνόμενοι στη θέση του πρωθυπουργού που πάντοτε ήταν η κυριότερη θέση εξουσίας, άλλοτε εντελώς ασύδοτη και άλλοτε όχι, βλέπουμε ότι για το 70% της διάρκειας των 181 επίσημων χρόνων ζωής του ελληνικού κράτους η θέση κατεχόταν από ένα μέλος μίας από είκοσι (20) συγκεκριμένες οικογένειες. Οι υπόλοιπες εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες που πέρασαν αυτά τα 181 χρόνια περιορίζονται στο 30% της πρωθυπουργίας χρονικά. Οι λοιπές οικογένειες ανέδειξαν 53 πρωθυπουργούς που διετέλεσαν κατά μέσο όρο για 1.3 φορές πρωθυπουργοί και έμειναν για 388 μέρες στην θέση τους.
Αντίθετα οι 20 οικογένειες ανέδειξαν 37 πρωθυπουργούς που πρωθυπούργεψαν κατά μέσο όρο για 5.1 θητείες και καθένας τους έμεινε πρωθυπουργός για 6,5 περίπου χρόνια! Πολύ δίκαιο και αντιπροσωπευτικό δεν ακούγεται αυτό; Πολλές από τις 20 πρωθυπουργοπαραγωγικές οικογένειες κρατάνε από πολύ παλιά μιας και κατείχαν θέσεις εξουσίας από τους Τούρκους ή τους Ενετούς. Άλλες δημιουργήθηκαν στην πορεία, πολλές έχουν πάψει να αναδεικνύουν πρωθυπουργούς, ενώ άλλες συνεχίζουν. Πάντως πέρα από πρωθυπουργούς έβγαλαν πολιτικούς, βουλευτές, υπουργούς, γερουσιαστές, νομάρχες και αμέτρητους δημόσιους αξιωματούχους. Οι οικογένειες αυτές ήταν οι Μεσολλογγίτες Βάλβηδες και Τρικούπηδες, οι συγγενείς των τελευταίων Φαναριώτες Μαυροκορδάτοι, οι Σπετσιώτες Κυριακαίοι, οι Υδραίοι Κουντουριώτηδες και Βουλγάρηδες με συγγενείς τους, οι Μανιάτες Μαυρομιχαλαίοι και Κουμουνδούροι, οι Αχαιοί Ζαΐμηδες, Γουνάρηδες-Κανελλοπουλαίοι και Παπανδρέου, οι Κεφαλλονίτες Μεταξάδες, οι Αρκάδες Δεληγιανναίοι, οι Κερκυραίοι Θεοτόκηδες και Ράλληδες, οι Κορίνθιοι Τσαλδάρηδες, οι Χανιώτες συγγενείς Βενιζέλοι και Μητσοτάκηδες και οι Σερραίοι Καραμανλήδες. Όσον αφορά την καταγωγή των Ελλήνων πρωθυπουργών ως άτομα γενικότερα κατά 29% κατάγονται από την Πελοπόννησο, κατά 16% από τη Στερεά Ελλάδα, 6% από το Αιγαίο, 4,5% από την Κρήτη, 4,5% από τη Μάνη, 8% από τα Επτάνησα, 4,5% από την Ήπειρο, 3% από τη Μακεδονία, 2% από τη Θεσσαλία, 2% από τη Κωνσταντινούπολη, ενώ το 14% ήταν αρβανίτικης καταγωγής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: