Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ

Τα 90 του χρόνια έκλεισε αισίως ο πατέρας του πιο ίσως γνωστού ατομικού τυφεκίου στον κόσμο, του AK-47 «Kalashnikov», ο οποίος έγινε δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεβ ο οποίος του απένειμε ακόμα μία τιμητική διάκριση. Ο γηραιός εφευρέτης ενός όπλου, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, που έχει σημαδέψει τις ανά τον κόσμο στρατιωτικές συρράξεις, ενώ αποτελεί το σύνηθες όπλο τακτικών στρατών (το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 50 χώρες), ανταρτικών και τρομοκρατικών ομάδων, ενώ εμφανίζεται στη σημαία της Μοζαμβίκης και το λάβαρο της σιιτικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο ίδιος, παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία του όπλου, ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα, χωρίς να έχει επωφεληθεί από την εφεύρεσή του. Ωστόσο, δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή του, ικανοποιημένος ότι έκανε κάτι για να βοηθήσει την πατρίδα του, η οποία μπορεί να μην τον έχει κάνει πλούσιο, ωστόσο του έχει αποδώσει όλες τις τιμές, έχοντάς του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση για τα δεδομένα της Ρωσίας.
Το όπλο το σχεδίασε στο νοσοκομείο (!) όταν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της αντίστασης του Κόκκινου Στρατού απέναντι στους Ναζί και αποδείχτηκε τόσο αξιόπιστο, ώστε μέσα σε δυο χρόνια υιοθετήθηκε πλήρως από τις ένοπλες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης!
Ο Καλάσνικοφ που δηλώνει ότι εάν ξανάρχιζε σήμερα η ζωή του θα έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα, εξακολουθεί να φοράει με περηφάνια τη στρατιωτική του στολή όταν οι περιστάσεις (π.χ. τιμητικές επίσημες εκδηλώσεις) το απαιτούν, ενώ συνεχίζει ακάθεκτος, ακόμη και σε αυτή την ηλικία, να εργάζεται στον τομέα σχεδίασης νέων όπλων!
Πηγαίνει στη δουλειά του στις 8.30 το πρωί, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής στο στρατιωτικό εργοστάσιο «Izmash». Μέχρι στιγμής, έχουν πωληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια τυφέκια, αν και οι κατασκευαστές διαμαρτύρονται ότι πλέον, το 80% είναι παράνομα αντίτυπα που κατασκεύασαν πρώην κομουνιστικές χώρες, με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει χάσει περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια!
Ξέχασα να αναφέρω οτι συνοδεύει πλέον και όλα τα "'ηθη & έθιμα" της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: