Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ

Το 1944 μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Κίσαμο διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί πολλές αρχαιότητες, κυρίως επιγραφές πολλά αντικείμενα αλλά και εκατοντάδες αρχαία νομίσματα από την τότε συλλογή της περιοχής που φυλασσόταν στο ισόγειο του σημερινού μουσείου. Ποτέ δεν έγινε μια προσπάθεια να βρεθούν οι θησαυροί αυτοί - που σίγουρα θα βρίσκονται σε κάποιο μουσείο στην Γερμανία ή στην Αυστρία - παρ' όλο που τα περισσότερα αντικείμενα ήταν καταγεγραμμένα.
Στον ίδιο χώρο όμως βρέθηκαν και φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη του φιλολογικού ένας άλλος θησαυρός από 200-250 σπάνια γερμανικά βιβλία των αρχών του αιώνα μας που μάλλον θα αποτελούσαν την προσωπική βιβλιοθήκη του τότε Γερμανού διοικητή. Στο χώρο του μουσείου ήταν εγκαταστημένο το φρουραρχείο (Kommandantur) της πόλης. Τα περισσότερα είναι σε άριστη κατάσταση δεμένα υπέροχα, σε σκούρα χρώματα και σε μικρό μέγεθος για να μεταφέρονται. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα φέρουν την σφραγίδα του Γ' Ράιχ, και στις εσωτερικές σελίδες θα βρείτε αρκετές προσωπικές αφιερώσεις των Γερμανών. Σήμερα καταγράφονται και πολλά από αυτά μπορείς πλέον να τα δανειστής (για τους γερμανόφωνους).
Υπάρχουν ακόμα και πολλά αρχαιολογικά έντυπα στα Ιταλικά που και αυτά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.
Από την πρόχειρη ματιά που έριξα στα βιβλία -δυστυχώς δεν καταλαβαίνω καλά τα γερμανικά- είδα ότι τα περισσότερα βιβλία ήταν τυπωμένα το 1914 έως το 1930 και η γραμματοσειρά που είναι γραμμένα είναι αρκετά δύσκολη στην ανάγνωση.

1 σχόλιο:

HATZIKOS είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ.ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ