Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ

Όποιος χορεύει και γλεντά
και τη ρακή την πίνει,
δε θέλει καρδιοτόνωση,
δε θέλει πενικιλίνη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή τσικουδιάς (ρακοβραδιά) του Συλλόγου μας την 21 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 20.00΄στην ταβέρνα Αιγαίο στην Φάμπρικα της Βάρης. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ μεταξύ των πολλών που τίμησαν την γιορτή του Συλλόγου ήταν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γεώργιος ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ, ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης ΡΟΥΣΣΟΣ, ο Δήμαρχος της Ερμούπολης κ. Ιωάννης ΔΕΚΑΒΑΛΑΣ, ο Αντιδήμαρχος της Ερμούπολης κ. Ιωάννης ΚΑΦΟΥΡΟΣ, ο Πρόεδρος των Ηπειρωτών Σύρου κ. Ηρακλής ΖΑΧΑΡΗΣ, και ο Πρόεδρος των Πελλοπονησίων Σύρου κ. Ιωάννης ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ. Επιστολή απέστειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και αρκετή φίλοι του Συλλόγου.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος ΚΑΛΥΒΑΣ αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του Συλλόγου Κρητών Σύρου για το νέο έτος με αφορμή την επέτειο των εκατό πενήντα (150) χρόνων, από την ίδρυσή του, το 1860, συνεχούς ύπαρξης του Συλλόγου. Επίσης έκανε αναφορά για την έναρξη μαθημάτων κρητικών χορών στο γραφείο του Συλλόγου, αίτημα χρόνιο των μελών και φίλων του Συλλόγου που σύντομα θα πραγματοποιηθεί.
Η παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με τους ήχους της πλανεύτρας λύρας και του λαούτου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η άρτια οργάνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είχε σαν αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά η εκδήλωση αυτή να έχει απόλυτη επιτυχία.
Κύριο μέλημα του Συλλόγου ήταν και είναι να γίνει η αναβίωση του εθίμου του καζανιού, και για αυτό ευχόμαστε την επόμενη φορά να γίνει εφικτό αυτό.
Η εκδηλώσεις αυτές έχουν σαν σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των μελών και φίλων του Συλλόγου. Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο ΒΕΝΙΖΕΛΟ το 1920, για να ενισχυθούν οι αγρότες της Κρήτης από την παραγωγή τσικουδιάς μέσω αυτής της διαδικασίας του καζανέματος. Το καζάνεμα είναι πάνω από όλα μια γιορτή! Οικογένεια και φίλοι μαζεύονται στο χώρο του καζανιού, το φαγητό υπάρχει σε αφθονία, η μουσική και ο χορός είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να λείπει, απαραίτητο συμπλήρωμα του κεφιού! Είναι μια ευκαιρία να σμίξουν άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί με την καθημερινότητα. Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη αποτελούν μια πρώτης τάξεως κοινωνική εκδήλωση και γύρω από το καζάνι δίνουν και παίρνουν οι κάθε μορφής συζητήσεις, κοινωνικές, πολιτικές, αγροτικές. Η τσικουδιά που τρέχει από τον αποστακτήρα του ρακοκάζανου, είναι η ταυτότητα του κρητικού πολιτισμού και φανερώνει φιλοξενία, ζεστασιά. Είναι πάνω από όλα η Κρήτη μας, το χωριό μας.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου άνθρωποι, μη έχοντας προσωπικό όφελος ή κάποιο συμφέρον, απλά και μόνο ζήλο και μεράκι για την Κρήτη και την παράδοσή της. Η δουλειά και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όσο το δυνατόν πιο σοβαρή γίνεται ενώ ο στόχος μας είναι η συνέχιση και διάδοση του Κρητικού πολιτισμού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου είναι πάντα ανοιχτός, για όσους θέλουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά ακόμα και για όσους αναζητούν απλά μια ζεστή γωνιά εδώ στην Σύρο που να θυμίζει Κρήτη! Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, σας περιμένουμε με χαρά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι για την ενεργή συμμετοχή και την έμπρακτη στήριξή σας, που τόσο μας είναι απαραίτητη, σαν ηθική ικανοποίηση και ανταμοιβή.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1860
ΕΔΡΑ : Τ.Θ. 139 – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – Τ.Κ. 841 00
http://kritonsyroy.blogspot.com/
e-mail : syllogoskrhtvnsyroy@yahoo.gr
 6943 898539

Δεν υπάρχουν σχόλια: