Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

   ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
“Κατά την ελαιοκομική περίοδο 2008 -2009 δεν έγινε συγκομιδή σε μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων λόγω μικρής παραγωγής, αλλά κυρίως της χαμηλής τιμής ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει έξαρση στον πληθυσμό του δάκου κατά τη φετινή περίοδο δακοκτονίας. Η δε δακοκτονία έγινε με ληγμένα φάρμακα με αποτέλεσμα την αύξηση του δακοπληθυσμού αφού ουσιαστικά την τρέφαμε με πρωτεΐνες προφανώς για να παχύνει.... Επίσης παλιότερα κάθε χρόνο κάναμε επτά ψεκασμούς και φέτος δυστυχώς έγιναν μόνο τέσσερις αλλά και σε ελάχιστες περιοχές πέντε. Έκανε δηλαδή το κράτος περικοπές δαπανών... η περικοπή όμως αυτή έβλαψε στα μέγιστα τον ταλαίπωρο αγρότη.
Το ίδιο φαινόμενο πρόκειται να συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αλλά και στη δακοκτονία του 2010”.
“Φέτος λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης από μη παρασιτικά αίτια (ανεμοθύελλες και μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας) αλλά και από δακοπροσβολή σε συνδυασμό με την παγίωση της χαμηλής τιμής ελαιολάδου προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δεν θα μαζευτεί, με αποτέλεσμα ακόμα πιο μεγάλους πληθυσμούς δάκου την άνοιξη του 2010.
Ασχετα με τη γονιμότητα του δακοπληθυσμού την περίοδο της άνοιξης και το πήξιμο του πυρήνα σε αυτό το στάδιο, ζητούμε ως συνεταιρισμός να ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός τουλάχιστον την 25η Μαΐου έως τουλάχιστον την πρώτη Ιουνίου 2010, με στόχο καταρχήν τη μείωση του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού δάκου, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη γονιμότητα του εντόμου.
Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας κανονικά και όπως αυτό γίνεται κάθε χρόνο.
Ταυτόχρονα για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και έγκαιρη υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα πρέπει να έχουν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης εποχιακού προσωπικού και ανάδειξης εργολάβων δακοκτονίας για την περίοδο του 2010”.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: