Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

Στην ταινία «Το αυγό του φιδιού» του αξέχαστου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ένας ναζιστής ("εθνικοσοσιαλιστής") γιατρός παρέχει καταφύγιο στην τέως ερωμένη του και στον φίλο της, δήθεν από συμπόνοια, για να τους προστατέψει τάχα από τις διώξεις κατά των Εβραίων - στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα. Όλα αυτά γίνονται στην εφιαλτική Γερμανία του Μεσοπολέμου, όπου άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, κι όπου απελπισμένοι φτωχοί σκοτώνουν άλογα στη μέση του δρόμου για να τα φάνε. Η ζωή για τους νικημένους Γερμανούς είναι πολύ δύσκολη, με το εθνικό ηθικό καταρρακωμένο και το στομάχι άδειο. Ιδανικές συνθήκες για να σκάσει το Αυγό του Φιδιού, το αυγό του Εθνικοσοσιαλισμού (Nazi-onalsosialismus στα γερμανικά, ναι, NAZΊ...). Μένει κάποιος να έρθει και να τους πει ότι μπορεί το Γερμανικό Έθνος να ταπεινώθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά είναι το ανώτερο απ'όλα τα Έθνη, και όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει να πάρει τη ρεβάνς- άσε που για όλα φταίνε οι Εβραίοι. Ο "κάποιος" αυτός ήταν φυσικά ο Αδόλφος Χίτλερ.
Τελευταία και επειδή στην μικρή μας κοινωνία τίποτα δεν μένει κρυφό, κάποιο άρθρο σε επαρχιακό τύπο αναφέρετε για στην Κίσαμο και τα γεγονότα που έγιναν πριν μια βδομάδα με τε τους λαθρομετανάστες χρησιμοποιώντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς για 13χρονα παιδιά (σαμιαμίθια-αυγά του φιδιού).  Κάποιοι παρ 'όλο που πέρασαν από αυτήν την ηλικία δεν έχουν καταλάβει τον νεανικό ενθουσιασμό που ξεκινάει από την "πλάκα" και τον χαβαλέ και θέλουν να παρομοιάσουν κάποια αμούστακα παιδιά, με υποχθόνια μυαλά, φοβερούς εγκληματίες, πολύ δε περισσότερο να τους φορτώσουν την ταμπέλα του φασιστάκια και εθνικοσοσιαλιστικάκια !
Δυστυχώς αν κάποιοι βοηθούν να εκκολαφτεί το αυγό του φιδιού στην γειτονιά μας, χρόνια τώρα, δεν είναι άλλοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες αυτήν την χώρα! Αυτοί είναι δυστυχώς και οι "κάποιοι" που αναφέρετε και το έργο του αξέχαστου Ίνγκμαρ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: