Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

NΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-ΣΦΑΚΙΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναδημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό και στον τοπικό τύπο των Χανίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επιστροφή χρημάτων από τη χώρα μας λόγω παρανομιών στη διαχείριση των επιδοτήσεων από την Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων. Το δημοσίευμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη του νομού μας.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι το διερευνώμενο από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές σκάνδαλο της Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων δεν αφορά τα γνωστά «πανωγραψίματα», αλλά μια πιο σύνθετη και μεγάλης κλίμακας υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται μια μικρή ομάδα παραγόντων  της περιοχής και η τότε Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Σύμφωνα με το προαναφερθέν αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα, το θέμα αφορά και τοπικό κατάστημα τραπέζης.  Ζημιωμένοι από την υπόθεση αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής, αλλά και το κύρος των συνεταιριστικών δομών του νομού μας.
Ως βουλευτής στην περίοδο 2007 – 2009 έφερα κατ’επανάληψιν το θέμα αυτό – αλλά και γενικότερα το θέμα της κακοδιαχείρισης των Ε.Α.Σ. – στη Βουλή. Τόσο οι ερωτήσεις μου προς τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και οι απαντήσεις των Υπουργών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μου www.voloudakis.gr στην ενότητα «Στη Βουλή» / Κοινοβουλευτικός έλεγχος. Δυστυχώς, όπως φάνηκε στις απαντήσεις των Υπουργών (οι οποίες δημοσιεύθηκαν τότε στον τοπικό τύπο), οι αρμόδιες αρχές δε διαλεύκαναν καμιά υπόθεση. Ειδικώς για το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων της Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών στις 19 / 12/ 2008 , ήταν ουσιαστικά ότι το ζήτημα ερευνάται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αλλά δεν έχει βγει συμπέρασμα. Τελικά οι Ευρωπαϊκές αρχές κινήθηκαν απ’ ότι φαίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι αναμίχθηκαν αργότερα στην υπόθεση, χωρίς να έχουν εδώ υπηρεσιακή υποδομή.
Καθώς το ζήτημα της διαχείρισης των Ε.Α.Σ. αφορούσε και τη δικαιοσύνη, και καθώς από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν έβγαινε συμπέρασμα, κατέθεσα αναφορά στον Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, η οποία επίσης έχει δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο. Ζήτησα με την αναφορά αυτή να διερευνηθεί ο τρόπος της απονομής δικαιοσύνης στα ζητήματα των Ε.Α.Σ. στα Χανιά. Κι αυτό γιατί από τη μια υπήρχαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, και από την άλλη έβγαιναν διαρκώς απαλλακτικά βουλεύματα ή οι υποθέσεις ετίθεντο στο αρχείο με διατάξεις Εισαγγελέως. Ο Επιθεωρητής του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα η οποία δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, και ετέθη – και αυτή – στο αρχείο.
Πιστεύω ότι μια από τις πολλές αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος της Ν.Δ. στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στα Χανιά, ήταν και η αναποτελεσματικότητα ή η απροθυμία των αρμοδίων αρχών να ελέγξουν το διαχρονικό σκάνδαλο των Ε.Α.Σ., παρά την πίεση της κοινωνίας, και παρά τις προαναφερθείσες προσπάθειές μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η απαρχή της διάλυσης και των σκανδάλων των Ε.Α.Σ. ήταν οι προηγούμενες περίοδοι διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως η κοινωνία είχε ήδη «τιμωρήσει» τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και περίμενε ενέργειες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και για αυτό το ζήτημα.
Δεν γνωρίζω τις αιτίες της απροθυμίας των αρμοδίων αρχών να ασκήσουν τον έλεγχο που όφειλαν να ασκήσουν. Ούτως ή άλλως η παράταξή μου υπέστη το κόστος για την αναποτελεσματικότητά της στον τομέα αυτό, και ήδη επεξεργάζεται το «μάθημα», και σε αυτόν και σε όλους τους τομείς. Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν και οι υπεύθυνοι. Γνωρίζω ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας θέτουν ένα  νέο ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί : Σε ποιά πορίσματα καταλήγουν οι ελληνικές αρμόδιες αρχές (ΥΠ.Ε.Ε., ΥΠ.Α.Α.Τ., δικαιοσύνη) για τα ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης, τα οποία έγιναν γνωστά από το προαναφερθέν δημοσίευμα των New York Times;  Η πρόοδος των ερευνών των ευρωπαϊκών υπηρεσιών φέρνει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και αρχές. Και φέρνει τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε δεινή θέση.
Οι φορείς του νομού που έχουν θεσμικά το δικαίωμα να απαιτήσουν απάντηση στο ερώτημα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Παράλληλα, και με το φως αυτής της έρευνας, πρέπει να ερευνηθούν ξανά όλες οι μεγάλες υποθέσεις σκανδαλώδους διαχείρισης των Ε.Α.Σ. Μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο Χανιώτης αγρότης, δεν μπορεί να συνεχίζεται η ατιμωρησία των ολιγομελών ομάδων που εξαφάνισαν το συνεταιριστικό πλούτο του νομού και αμαύρωσαν το όνομα του συνεταιριστικού τομέα.

Μανούσος Γ. Βολουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: