Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΚΙΣΑΜΟΣ & ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Από τα Χανιώτικα Νέα
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καμία αναφορά στο χωροταξικό.
Παρ’ όλα αυτά, τα «Χ.Ν.» ζήτησαν από τους παριστάμενους δημάρχους να παρουσιάσουν τη θέση τους αναφορικά με το χωροταξικό.
Παρακάτω οι δηλώσεις και των 5 δημάρχων της ΕΠΑΡΧΙΑΣ...εσείς ανάλογα από πόσους δήμους θέλετε τον νέο δήμο προσαρμόστε τις απαντήσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη δήλωσε ότι τη βρίσκει σύμφωνη τυχόν συνένωση των Δήμων Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης. «Από 'κει και πέρα, όμως», πρόσθεσε, «έχω να πω ότι ο κόλπος Κισάμου είναι ενιαίος. Περιλαμβάνει και τον Δήμο Κολυμπαρίου. Βεβαίως, και ο Δήμος Βουκολιών περιλαμβάνεται στη χωροθέτηση της πρώην επαρχίας Κισάμου». Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι η συνένωση των πέντε Δήμων είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση, η κα Σκουλάκη απάντησε ότι «δεν θα μπορούσα να το πω με σιγουριά και υπευθυνότητα, για τον λόγο του ότι δεν μπορώ να σκεφθώ ακόμη πώς θα μπορούσε να διοικηθεί ένας τόσο μεγάλος χώρος, με τόσους οικισμούς και τόσα προβλήματα. Οπουδήποτε και αν καταλήξουμε χωροταξικά, κρίνω απαραίτητο ότι θα πρέπει όσο πληθυσμό και αν έχει ο τελικός Δήμος, όποια και αν είναι η έκτασή του, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Δήμου που θα έχει αυτοτέλεια και οικονομική και διοικητική και λειτουργική. Θεωρώ ότι μόνο τότε θα υπόσχεται ανάπτυξη και πρόοδο στον τόπο».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης σημείωσε ότι «το χωροταξικό δεν μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα, μας απασχολεί όμως. Έχει γίνει μια προεργασία μεταξύ των Δήμων Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης, έχουμε συζητήσει από το 2001 και υπήρχε μια κοινή απόφαση των δημάρχων, η οποία επιβεβαιώθηκε το 2004 και το 2007. Στην απόφαση αυτή λέμε ότι αν γίνουν συνενώσεις είναι φανερό ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις (γεωμορφολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους και όλα τα σχετικά), για να συνενωθούν αυτοί οι τρεις Δήμοι. Και κυρίως την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, επειδή έχουν τόσο δεμένες σχέσεις μεταξύ τους, ώστε να γίνουν μία ενιαία μονάδα».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
Ο δήμαρχος Μηθύμνης, Γιώργος Μυλωνάκης εξέφρασε ανάλογη θέση με αυτή του δημάρχου Ιναχωρίου. «Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πάρει απόφαση και λέμε ότι για το χωροταξικό συμφωνούμε με την πρόταση του ΙΤΑ για τη συνένωση των Δήμων Μηθύμνης, Κισάμου και Ιναχωρίου», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ

Ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης ανέφερε ότι «η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Βουκολιών είναι υπέρ της συνένωσης των Δήμων Βουκολιών, Κολυμπαρίου, Πλατανιά, Μουσούρων και Νέας Κυδωνίας. Στην απόφασή μας, ως Δημοτικό Συμβούλιο, τεκμηριώνουμε για ποιους λόγους πρέπει να είναι αυτό το χωροταξικό στη συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές διαδημοτικές συνεργασίες».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης τόνισε ότι «το θέμα του χωροταξικού είναι μείζονος σημασίας. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, πάει να υποβαθμιστεί και μπαίνουν άλλα θέματα σε προτεραιότητα. Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι, λειτουργικοί και να υπάρχει η αρχή της εγγύτητας προς τον δημότη, που είναι η βασική αρχή της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε και είπε «όχι σε ένα νέο Δήμο των 4 ή των 5 υφιστάμενων Δήμων, που θα είναι 500.000 στρέμματα, που θα έχει 130 χωριά, που θα έχει 200.000 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα είναι τεράστιος και δεν μπορεί να διοικηθεί. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος της υπαίθρου, την οποία δεν θα μπορεί κανείς ούτε να παρακολουθήσει, ούτε να βοηθήσει, γιατί θα είναι απασχολημένος με τα μεγάλα αστικά κέντρα».
 
Φυσικά καταλάβατε ότι οι δικοί μας δεν θέλουν τους άλλους δυο αλλά και οι άλλοι δυο δεν θέλουν εμάς. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει και αυτό που κάποιος δημοσιογράφος έγραψε... το Ινναχώριο στο Σέλινο, αλλά ούτε όπως επιθυμούν κάποιοι εξ ανατολών να πατήσουν πόδι στον κόλπο Κισάμου. Οπότε τα όρια είναι αυτά που πρέπει να ξανά-χαραχθούν και το σπουδαιότερο ας καταλάβουμε ότι πρέπει κάποτε να πατήσουμε πόδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: