Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ

Το όνομα είναι αρχαϊκό ελληνικό βουκολιά=αγέλη βοδιών, βούσταθμος. Στην Κρήτη χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ο αρχαϊκός τύπος με την ίδια έννοια, με μικρή αλλαγή:ο Βουκολιάς ή οι  Βουκολιάδες στην Ανατολική Κρήτη, η βουκολιά  ή οι  Βουκολιές  στη Δυτική, που σημαίνει τον τόπο διαμονής των βοδιών τους καλοκαιρινούς μήνες.. Πρώτη φορά αναφέρεται σε νοταριακό έγγραφο του 1256  ενώ απαντιέται επίσης και  στο κατάστιχο Φέουδων της τούρμας  Κισάμου.

Σώζονται δύο τοιχογραφημένες  εκκλησίες, ο Αγ. Κωνσταντίνος , που χρονολογείται στο 1452-62, ο Άγιος Ανδρέας του 13ου αι. και ο Αγ. Αθανάσιος του 14ου -15ου αι.. Ετυμολογικά πάντως το όνομα είναι αρχαϊκό Ελληνικό και σημαίνει αγέλη βοδιών. Στην Κρήτη άλλωστε είναι γνωστό ότι υπήρχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Είναι λογικό λοιπόν να υποστηριχθεί ότι η θέση αυτή θα υπάρχει και από την βυζαντινή εποχή. Κατά μία εκδοχή το χωριό είναι κτισμένο στη θέση της μινωικής πόλης Λυδία ή Λυδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: