Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ.....

.......τι έχουμε να ακούσουμε!!!
Ισχυρούς δήμους θέλουμε και επ΄αυτού ο μόνος κατάλληλος για να μας βρει τα όρια των νέων δήμων, είναι από ότι φαίνεται ο αγαπητός κ. Κάκανος - ο γνωστός δημοσιογράφος και ανεξάρτητος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Γράφει σε κάποιο μπλοκ, ότι πρέπει να γίνει ένας ισχυρός δήμος η Κίσαμος, ένα ισχυρός δήμος η Παλαιόχωρα αλλά με το Ινναχώριο μέσα (πες με συμφέροντα Ελαφονήσι-Χρυσοσκαλίτισσα) και ένας τιμητικός δήμος η Κάντανος .......διαβάστε τα παρακάτω.

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος

Από την κατάργηση των επαρχιών και μετά, όλοι μα όλοι αναφέρουν κάθε μέρα τ’ όνομά τους: «Είμαστε Σελινιώτες», λένε οι κάτοικοι των τριών Δήμων της πρώην επαρχίας του νομού Χανίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες επαρχίες. Ο καθένας αναφέρει ως τόπο καταγωγής την επαρχία του, ασχέτως πως αυτή δεν υπάρχει, έχει καταργηθεί. Με τις νέες, λοιπόν, συνενώσεις, αν δεν τροποποιηθούν τα υφιστάμενα εδαφικά όρια Δήμων και Κοινοτήτων για να γίνουν οι ισχυροί Δήμοι, τα πράγματα δυσκολεύουν καθόσον, ο τοπικισμός αποτελεί γάγγραινα για την ανάπτυξη της χώρας. Για τους Δήμους της πρώην επαρχίας Σελίνου και Κισάμου, θα ήταν καλύτερα, αν: Ο Δήμος Πελεκάνου επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με το Καστέλι, μέλλουσα έδρα ισχυρού Δήμου στην Κίσαμο, να γινόταν έδρα ισχυρού Δήμου η Παλαιόχωρα λόγω πληθυσμού. Δικαιούται όμως και η Κάντανος ως μαρτυρική κωμόπολη, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα δεινά που έχει υποστεί…, να έχει και εκείνη μια τιμητική έδρα Δήμου ενώ ο τρίτος τώρα Δήμος, που είναι του Ανατολικού Σελίνου της πρώην επαρχίας, θα μπορούσε να προσκολληθεί κάπου. Η συνένωση των Δήμων, Ανατολικού Σελίνου, Πελεκάνου και Ιναχωρίου, λέμε, μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση των εδαφικών τους ορίων και με νέες διανοίξεις οδών επικοινωνίας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα προτάσεις για θεσμό δημοτικών γραφείων, δηλαδή, νοητές προεκτάσεις γραφείων από τους μέλλοντες ισχυρούς Δήμους σε έδρες Δήμων που πρόκειται να καταργηθούν και όχι μόνο, ώστε, να μπορούν να διευκολύνονται όλοι οι δημότες. Ο Δήμος Πελεκάνου να γίνει ισχυρός Δήμος με δημοτικά γραφεία στο Έλος και την Χρυσοσκαλίτισσα, τον Καμπανό και τη Σούγια, των Δήμων Ιναχωρίου και Ανατολικού Σελίνου, αντίστοιχα.

Υ.Σ Κύριε Κάκανε ποιες επαρχίες καταργήθηκαν; Τα όρια λένε θα πάνε όπως και οι επαρχίες, εσείς κάπου τα παραβιάζεται εκτός αν δεν ξέρετε πως είναι οι επαρχίες...έτσι αναπόφευκτα γράφοντας ανακρίβειες δημιουργείτε τοπικιστικές ......γάγγραινες στην ανάπτυξη της χώρας. Υπομονή και μετά τις 18 του μήνα θα ξέρουμε λίγα από τα όρια των νέων δήμων, ως τότε υπομονή !!!

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Σε απάντηση της κριτικής σας μεταβιβάζω σε ορθή επανάληψη το άρθρο μου επαναλαμβάνοντας ότι οι επαρχίες έχουν καταργηθεί

Αρχίζουν τα δύσκολα με τις συνενώσεις… του νέου Καποδίστρια!


Οι επαρχίες ως μονάδες διοικητικής διαίρεσης της χώρας καταργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1999 δια νόμου, στα πλαίσια της υποχρεωτικής πλέον συνένωσης των Δήμων και των Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα «Καποδίστριας». Από την κατάργηση όμως των επαρχιών και μετά, όλοι μα όλοι αναφέρουν κάθε μέρα τ’ όνομά τους: «Είμαστε Σελινιώτες», λένε οι κάτοικοι των τριών Δήμων της πρώην επαρχίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες επαρχίες. Ο καθένας αναφέρει ως τόπο καταγωγής την επαρχία του, ασχέτως πως αυτή δεν υπάρχει, έχει καταργηθεί. Με τις νέες, λοιπόν, συνενώσεις, αν δεν τροποποιηθούν τα υφιστάμενα εδαφικά όρια Δήμων και Κοινοτήτων για να γίνουν οι ισχυροί Δήμοι, τα πράγματα δυσκολεύουν καθόσον, ο τοπικισμός αποτελεί γάγγραινα για την ανάπτυξη της χώρας.

Σημείωση: Νοτιοδυτικά του Νομού βρίσκονται οι Δήμοι Ανατολικού Σελίνου, Πελεκάνου, Ιναχωρίου και Καντάνου.

Για τους Δήμους της πρώην επαρχίας Σελίνου και Κισάμου, θα ήταν καλύτερα, αν: Ο Δήμος Πελεκάνου επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με το Καστέλι, μέλλουσα έδρα ισχυρού Δήμου στην Κίσαμο, να γινόταν έδρα ισχυρού Δήμου η Παλαιόχωρα λόγω πληθυσμού. Δικαιούται όμως και η Κάντανος ως μαρτυρική κωμόπολη, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα δεινά που έχει υποστεί…, να έχει και εκείνη μια τιμητική έδρα Δήμου ενώ ο τρίτος τώρα Δήμος, που είναι του Ανατολικού Σελίνου της πρώην επαρχίας, θα μπορούσε να προσκολληθεί κάπου. Η συνένωση των Δήμων, Ανατολικού Σελίνου, Πελεκάνου και Ιναχωρίου, λέμε, μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση των εδαφικών τους ορίων και με νέες διανοίξεις οδών επικοινωνίας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα προτάσεις για θεσμό δημοτικών γραφείων, δηλαδή, νοητές προεκτάσεις γραφείων από τους μέλλοντες ισχυρούς Δήμους σε έδρες Δήμων που πρόκειται να καταργηθούν και όχι μόνο, ώστε, να μπορούν να διευκολύνονται όλοι οι δημότες. Ο Δήμος Πελεκάνου να γίνει ισχυρός Δήμος με δημοτικά γραφεία στο Έλος και την Χρυσοσκαλίτισσα, τον Καμπανό και τη Σούγια των Δήμων Ιναχωρίου και Ανατολικού Σελίνου, αντίστοιχα.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Καλά και επειδή κάποιοι που σαφώς υπερασπίζεσαι τώρα, το 1999 κατάργησαν τις επαρχίες, όπως πάνε να καταργήσουν και τα σύνορα τώρα, θα πρέπει να συμφωνήσω; Η Κίσαμος πάει αδιαίρετα για ένα δήμο αν τα συμφέροντα δεν την αφήσουν τότε θα δούμε.
Εξάλλου και ο Καποδίστριας 1 έργο των ιδίων είναι και είδαμε τα χάλια μας (τους).
Γιατί λοιπόν να τροποποιήσουμε τα όρια και την ιστορία μας, γιατί να ξεγράψουμε τα πατήματα μας, να αφουγκραστούμε κάποιων που δεν ξέρουν που, πως και γιατί είναι οι επαρχίες μας έτσι;
Ο Κισσαμίτης, Ο Σφακιανός,Ο Σελινιώτης είναι τίτλος τιμής δεν νομίζεις; Γιατί μας κάνετε πρόβατα και ταξικά κατάλοιπα.
Σε παρακαλώ
Αγαπητέ κ. Κάκανε μην δυσανασχετήσεις αν σου γίνεται κριτική στα γραφόμενα σου....γιατί όπως και να το κάνουμε δημο-σιογράφος είσαι.
Θα σε δω όμως τι θα γράψεις όταν θα μας "διορίζουν" τους δημάρχους !!!

Unknown είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Η δημοκρατία είναι το καλύτερο απ’ όλα τα πολιτεύματα επειδή επιτρέπει ελεύθερα την κριτική και το διάλογο. Δυστυχώς, όμως, ορισμένοι δεν σέβονται αυτά τα προνόμια. Με ειρωνείες και ύβρεις δεν έρχεται η πρόοδος. Οι ανάγκες της χώρας επιβάλλουν τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Γιώργο Α. Παπανδρέου. Άρα, δεν γίνονται όπως επικαλείστε από κάποιους, αλλά από την ελληνική κυβέρνηση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Η. Κάκανος
Δημοσιογράφος-Πολιτευτής
www.yanniskakanos.gr

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Πάλι καλά που κατάλαβαν μερικοί ότι έχουμε δημοκρατία τώρα!! Όσο πότε έρχεται πρόοδος.... μάθε αγαπητέ πολιτευτή ότι έρχεται μέσα από τον διάλογο και τα επιχειρήματα.
Και τέλος πάντοτε αυτοί που μας κυβερνούν στο τέλος καταντούν ..κάποιοι ...τα παραδείγματα πολλά.

Unknown είπε...

Καλημέρα φίλε μου,

Είχα αγωνία να διαβάσω την απάντησή σου γι’ αυτό πριν αναχωρήσω από το σπίτι μου σήμερα άνοιξα τον υπολογιστή. Αγαπητέ φίλε θέλω να ξέρεις ότι η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και παρά την απαράδεκτη σε βάρος μου αντιμετώπιση του κράτους, των πολιτικών όλων των κομμάτων, δεν αισθάνομαι για κανένα κακία. Διατηρώ μέσα μου αγάπη για όλους τους ανθρώπους και προσπαθώ με τρόπους καλούς ν’ αντιμετωπίζω τις ανορθόδοξες συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται. Θα χαρώ να γνωριστούμε για να πούμε περισσότερα. Οι διευθύνσεις μου είναι στη διάθεση οποιουδήποτε και αναγράφονται στο site μου. Να είσαι καλά και συ και η οικογένειά σου και να έχεις επιτυχίες και χαρές στο σπίτι σου.
Φιλικά
Γιάννης Η. Κάκανος
Δημοσιογράφος-Πολιτευτής
Μέλος της ΠΑ.Δ.Ε. Μ.Μ.Ε
www.yanniskakanos.gr

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Αγωνία να έχεις αγαπητέ όταν θα μας διορίζουν τον κάθε αποτυχόντα για δήμαρχο....τότε να ανησυχείς και να ψιλιάζεσαι.Εξάλλου είσαι από τους λίγους που τόσο πολύ έχουν γυρίσει τον νομό οπότε καταλαβαίνεις και λίγα περισσότερα:!!!

Unknown είπε...

Φίλε Saden,
Πολλά μπορούμε να πούμε και να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν και όχι με την μορφή «αντιπαλότητας» στο διαδίκτυο. Δεν σε ξέρω γιατί κρατάς ανωνυμία, αλλά θα είναι χαρά μου να σε γνωρίσω και να τα πούμε από κοντά. Στο παρελθόν είχα προτείνει σε άρθρο μου ότι και ο περιφερειάρχης πρέπει να εκλέγεται. Μετά χαράς λοιπόν, διαπιστώνω ότι γίνεται… Οι δήμαρχοι τώρα, θα συνεχίσουν να είναι αιρετοί και όχι με διορισμό που ισχυρίζεσαι. Ελπίζω να ικανοποιήσεις την επιθυμία μου για να συναντηθούμε και αν θέλεις να μου παραχωρήσεις και συνέντευξη. Με το θάρρος της γνώμης που σε διακρίνει θα είναι ωφέλιμη η συζήτηση μας για τα κοινά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Η. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr

Unknown είπε...

Καλησπέρα φίλε,

Μιας και δεν έτυχε ακόμα να συναντηθούμε, θέλω να σου θυμίσω ότι στα σημερινά εδαφικά όρια του Δήμου Ιναχωρίου συμπεριλαμβάνονται και τα χωριά της πρώην επαρχίας Σελίνου: Στροβλές, Αλιγοί και Μυλωνές. Και σε άλλους Δήμους συμβαίνει κάτι παρόμοιο, όπως π.χ. στο Δήμο Σούδας με χωριά της πρώην επαρχίας Αποκορώνου. Πιο παλιά, αν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου, θα δούμε τη Γαύδο να ανήκει στην πρώην επαρχία Σφακίων αντί του Σελίνου… Και πιο παλιά ακόμα, ήταν βυζαντινή επαρχία. Πάντα γινόταν μεταρρυθμίσεις και θα γίνονται. Ελπίζω να μην σε κούρασα. Καληνύχτα.
Γιάννης Η. Κάκανος

Unknown είπε...

Καλημέρα φίλε του site,

Η δουλειά σου είναι καλή ασχέτως πώς επιμένεις να έχεις σε βάρος μου άδικα μια κριτική που δεν με τιμά. Δεν πειράζει, όμως, να είσαι καλά. Για την άποψη σου τώρα, σχετικά με τους πολιτικούς, γράφεις τα εξής: “Βέβαια από την άλλη, εμείς επιμένουμε να ψάχνουμε ακόμα για τους ανθρώπους-πολιτικούς, είμαστε βλέπετε ή πολύ ευκολόπιστοι ή ακόμα στην πολύ εξάρτηση, αλλιώς δεν εξηγείτε όλη αυτή η εμμονή και επιμονή μας στην επανάληψη;”, είναι δυστυχώς μια πικρή αλήθεια.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Η. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr