Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κισάμου
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Όπως σας είναι γνωστό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος της Κισάμου είχε ξεκινήσει την διαδικασία για την εθελοντική συνένωση των Δήμων Κισάμου, Μηθύμνης και Ιναχωρίου. Ταυτόχρονα, είχε αποφασιστεί να διατυπωθεί πρόταση προς όλους τους Δήμους της επαρχίας Κισάμου (Βουκολιών, Ιναχωρίου, Κισάμου, Κολυμβαρίου και Μηθύμνης ) για κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων με θέμα: « Διατύπωση κοινών θέσεων των Δήμων της παλαιάς επαρχίας Κισάμου, σύνταξη προγράμματος συνεργασίας και διεκδίκησης των επιθυμητών λύσεων.»
Στα  πλαίσια της απόφασης αυτής έγινε στις 02.09.2009, ύστερα από πρόσκληση σας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου ανοικτή συνάντηση εκπροσώπων (Δήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι) των Δήμων Ιναχωρίου, Κισάμου και Μηθύμνης, οι οποίοι ομόφωνα τοποθετήθηκαν θετικά στην προοπτική της εθελοντικής συνένωσης των τριών δήμων και αποφάσισαν να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.
Η προκήρυξη, όμως, των βουλευτικών εκλογών εκείνη την ημέρα και στην συνέχεια η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε ως βασική προγραμματική θέση την υλοποίηση της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» η οποία περιλαμβάνει, ως πρωταρχικό στοιχείο τις συνενώσεις Δήμων, μας επέβαλε, σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, να αναστείλουμε τις ενέργειες μας επί του θέματος και να αναμείνουμε τις εξειδικευμένες, πλέον, θέσεις της νέας κυβέρνησης.
Ήδη η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού έχει δημοσιοποιήσει, προς διαβούλευση, τις βασικές της θέσεις, και έχει ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ στο πρόσφατο συνέδριό της αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, την συμμετοχή της στον διάλογο, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αίσια έκβαση του διαλόγου αυτού.
Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου. Με δεδομένο ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα διατυπωθούν οι προτάσεις για το «χωροταξικό» (γεωγραφικά όρια των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν), κρίνεται αναγκαίο η επαρχία της Κισάμου με τους στενούς δεσμούς (γεωγραφικούς, οικιστικούς, αναπτυξιακούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς) που συνδέουν, μεταξύ τους, όλους τους Δήμους της να διατυπώσει κοινή θέση για τις συνενώσεις των Δήμων στην περιοχή. Είναι προφανές ότι σε περιπτώσεις ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η τρέχουσα, πολλά ιδιοτελή συμφέροντα με πολυποίκιλα προσωπεία θα σπεύσουν να επωφεληθούν και να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Αποτελεί όμως χρέος όλων όσων υπηρετούν ανιδιοτελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή να προασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα καθώς επίσης την ιστορία, τις παραδόσεις αλλά και την προοπτική του τόπου τους, της Κισάμου δηλαδή.
Με βάση όλα τα παραπάνω σας παρακαλώ, κινούμενος στο πνεύμα, αλλά και στο γράμμα της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κισάμου να καλέσετε σε ανοικτή συνεδρίαση, κατά το πρότυπο της συνάντησης της 02.09.2009 την Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2010 στις 11.00 π.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου εκπροσώπους των Δήμων Βουκολιών, Ιναχωρίου, Κισάμου, Κολυμβαρίου και Μηθύμνης με θέματα συζήτησης:

 1. Διοικητική Μεταρρύθμιση. Τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων που θα προκύψουν στην επαρχία Κισάμου.
 2. Προτάσεις για θεσμικά θέματα της Διοικητικής μεταρρύθμισης.»

Επίσης σας παρακαλώ να αναγνώσετε την επιστολή μου αυτή, προ ημερησίας διατάξεως, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25.02.2010 προκειμένου να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του οργάνου. Τέλος σας παρακαλώ, μαζί με την πρόσκληση για την συγκέντρωση να κοινοποιήσετε στους εκπροσώπους των άλλων Δήμων και τον τύπο την παρούσα επιστολή μου.

 Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Καλαϊτζάκης, Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: