Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΥΑUNA TAKABARA

Γιατί ονόμασα το blog Yauna Takabara.
Η λέξη είναι περσική και σημαίνει "οι Έλληνες που φορούν στο κεφάλι ασπίδα"
Τώρα θα μου πείτε τι θέλει να πει αυτό.
Στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Γερμανία, έχοντας τελειώσει το φυσικό τμήμα του ΑΠΘ, γνώρισα αρκετούς Πέρσες και ένας από τους καλύτερους μου φίλους είναι Πέρσης, ο Mensur με το οποίο είχαμε ατέρμονες συζητήσεις και διαπληκτισμούς για τον Μέγα Αλέξανδρο και τις επιπτώσεις της εκστρατείας του στο πολιτισμό της Ασίας.
Πάντα με αντιμετώπιζαν σαν Έλληνα Μακεδόνα.
Για πρώτη φορά κατάλαβα τότε, προτού 20 χρόνια, ότι το μεγαλύτερο κέρδος για την παγκόσμια ιστορία δεν ήταν τόσο η στρατηγική ιδιοφυΐα του Μεγαλέξανδρου αλλά η εξάπλωση του μακεδονικού πολιτισμού, που έφερε και επηρέασε του άλλους ασιατικούς πολιτισμούς.
Δεν θα επεκταθώ τώρα σε αυτό γιατί άλλο είναι το θέμα μου.
Σήμερα αν πάτε στην Ομόνοια, θα δείτε ένα πλήθος μεταναστών.
Όσοι γνωρίζουν και έχουν επαφές με του ΞΕΝΟΥΣ μπορούν αμέσως να ξεχωρίζουν τους Κινέζους από τους Αφγανούς, τους Πακιστανούς, Ινδούς κλπ.
Έτσι λοιπόν οι Πέρσες στην αρχαιότητα και στις δόξες τους όταν είχαν καταλάβει την μισή Ασία πέρασαν από τα δικά μέρη μου στην Μακεδονία.
Ο κόσμος ασχολούνταν, όπως και τώρα, με την γεωργία.
Το καλοκαίρι στο θέρος φορούσαν, και φορούν και σήμερα, μεγάλα ψάθινα καπέλα.
Τους Πέρσες τους εντυπωσίασε και τους ονόμασαν Yauna Takabara.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ.
Τα ψάθινα αυτά καπέλα μοιάζουν πραγματικά με ασπίδες.
Μόνο αυτή η έκφραση είναι αρκετή και ικανή να αποδείξει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Είναι η κίνηση ΣΑΧ-ΜΑΤ στο σκάκι.
Yauna σημαίνει Ίωνες δηλαδή ΕΛΛΗΝΕΣ.
Η Ελλάδα στα τούρκικα λέγεται Yunanistan.
http:// yaunatakabara.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: