Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε ολόκληρο τον τύπο της Κρήτης μια έκθεση του υπουργείου προστασίας του πολίτη, που μας έκανε ξανά ..περήφανους !! Η Κρήτη ήταν ξανά η μεγάλη αρνητική πρωταγωνίστρια, μιας και η έκθεση έγραφε με μαύρα γράμματα: 102 νεκροί σε τροχαία ατυχήματα το 2009 στην Κρήτη.
Μάλιστα το δημοσίευμα έκανε και μπλακ χιούμορ λέγοντας ότι …. ο αριθμός των νεκρών ήταν αναμενόμενος, εάν αναλογιστούμε τον πληθυσμό του νησιού , αλλά και τον τραγικό συνδυασμό της κακής ποιότητας του οδικού δικτύου με την κακή οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της μεγαλονήσου.
Έκπληξη καμία από τα παραπάνω.
 Μάλιστα διαβάζοντας τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, φαίνεται, ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μειωθούν ούτε τα ατυχήματα, ούτε οι νεκροί και οι τραυματίες, αν δεν αλλάξουμε πρώτα την νοοτροπία μας, την οδική συμπεριφορά μας, αλλά και την παιδαριώδη οδική εκπαίδευση μας.
Μάλιστα για να μας τονώσουν την οδηγική μας (αν)ικανότητα λένε ότι τα χειρότερα κομμάτια και με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα στην Κρήτη είναι τα κομμάτια Χανίων-Κισάμου, Χανίων -Κολυμπαρίου και Χανίων-Σούδας! Το καταλάβατε; Οδηγούμε επικίνδυνα, σε επικίνδυνους δρόμους και δυστυχώς από απέναντι έρχονται και επικίνδυνοι.
Συμπληρώνω εγώ βέβαια ….τα  κομμάτια στο δυτικό τμήμα του νησιού μας, φτιάχτηκαν πολύ πρόχειρα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις γρήγορες πολιτικές καταστάσεις!! Φανταστείτε η μέγα πολιτεία … πρώτα κατασκεύασε τον κόμβο του Μελισσουργιού που εξυπηρετεί 100-200 αυτοκίνητα ημερησίως και μετά λέει θα φτιάξει τον κόμβο των Καλουδιανών ή των Νοπηγείων που σε νορμάλ συνθήκες εξυπηρετεί 800-1000 αυτοκίνητα και τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από 4000 τροχοφόρα.
                               ------------------------------------------------------
Επειδή γνωρίζω ότι η δημοτική αρχή μπορεί και δεν διανοούμαι ότι δεν θέλει, ας αφιερώσει μια μέρα για το σουλούπωμα των δρόμων στην πόλη μας. Ας κάνουν μια ολιγόωρη πεζοπορία όλοι μαζί εκεί στον δήμο, μέσα στην πόλη, να δουν που λείπουν σήματα, που έχουν μπει λάθος, που ξεχάστηκαν, που έπεσαν και τ' αφήσαμε, που πρέπει να γίνει κάποιος καθαρισμός για να υπάρχει ορατότητα, που υπάρχουν εμπόδια και αντικείμενα που πρέπει να εξαφανιστούν. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει σημείο  μέσα στην πόλη που να μην έχει τα απαραίτητα σήματα κυκλοφορίας. Ας ασπριστούν οι διαβάσεις, ας φτιαχτούν τα φανάρια, δίπλα στα σχολεία, που έχουν γίνει κουμπότρυπες, ας μπουν καινούργια όπου χρειάζεται, ας βάλουμε σωμαράκια στο κάτω -κάτω της γραφής κι ας είναι και παράνομα. Μια ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ,  πολύ περισσότερο από όλα αυτά φτηνά υποσχόμενα και ποτέ πραγματοποιήσιμα, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. Ας καταλάβουμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν  στην Κίσαμο ...κράτος... αστυνομία..δημοτική αρχή...πολίτες. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας και με τους τόσους άδικους θανάτους νέων ανθρώπων δεν έχει προηγούμενο. Φτάνει πια!!!

Άκουγα προχθές κάποιον που έλεγε « Η ποιότητα και λειτουργικότητα του οδικού δικτύου και των λοιπών υποδομών είναι από τους βασικούς παράγοντες που εγγυώνται την ασφάλεια των οδηγών»  Φυσικά ….. όμως  όταν επίσημες κρατικές εκθέσεις βγάζουν τον ΒΟΑΚ επικίνδυνο και το 72% των κατοίκων της Κρήτης τον θεωρεί καρμανιόλα μήπως θα έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς οι πολίτες το … κάτι άλλο. Μήπως ….!!!

Ο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: