Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

........... Με παραξένεψε ο τρόπος που κοιτούσε και φωτογράφιζε τους φοίνικες της Πλατείας του Αγίου Νικολάου, ο γεωπόνος και ειδικός εντομολόγος Δημήτρης Βαρελάς.
-«Φοβάσαι ότι θα τους χάσουμε από το σκαθάρι;» τον ρωτώ.
- «Τους κοιτάζω γιατί δεν ξέρω αν θα υπάρχουν μετά από ένα - δυο μήνες. Τώρα τους φωτογραφίζω για να θυμάμαι πώς ήταν η Πλατεία μας. Χθες περνούσα από τα Μάλια και είδα ένα ωραίο ψηλό φοίνικα, που πάντα θαύμαζα όταν περνούσα! Τώρα είναι ένα σκέτο κουφάρι!»
- «Δηλαδή νομίζεις ότι δεν θα γλιτώσει κανένας!»
- «Πολύ το φοβάμαι! Ψάχνουμε για λύσεις απελπισίας! Θα τους αφήσουμε να χαθούνε όλοι και θα φτιάξουμε καινούργιους από νέα φυτώρια που δεν θα προσβάλλονται! Το έντομο είναι ξυλοφάγο και δεν είναι εύκολο να το σταματήσουμε. Οι φοίνικες της Κρήτης θα ξεραθούν… τώρα, μέχρι πού και πόσο γρήγορα, αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Η Κρήτη έχει ανάγκη από τους φοίνικες γιατί είναι στην ζώνη του βορείου ημισφαιρίου που ευδοκιμούν και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Όταν καταστραφούν όλοι και το έντομο δεν έχει να φάει, τότε θα φτιάξουμε φυτώρια με νέους ανθεκτικούς φοίνικες. Ελπίζουμε ότι το έντομο είναι μονοφάγο και δεν προσβάλει άλλα δένδρα. Στους μικρούς πια φοίνικες πιθανές ασθένειες αντιμετωπίζονται ευκολότερα. Φοβούμαι ότι 100% αποτέλεσμα δεν θα έχουμε ό,τι και να κάνουμε, με κανένα θεραπευτικό μέσο.
Τον ρώτησα για τα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν και τα 400.000 ευρώ που πρόσφατα διαβάσαμε ότι θα διατεθούν για την καταπολέμηση του σκαθαριού και… κούνησε το κεφάλι του!
- «Όλοι κάνουν πειράματα. Θέλει μελέτες από ειδικούς εντομολόγους. Όμως, τώρα, όπως είναι η κατάσταση, φαίνεται ότι το σκαθάρι θα κάνει τον κύκλο του. Είναι σαν την πανούκλα του παλιού καιρού. Οι άνθρωποι τότε πέθαιναν κάθε μέρα και τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας. Κάποια στιγμή η αρρώστια εκφυλίστηκε και επέζησαν οι πιο δυνατοί. Το ίδιο θα γίνει και με τους φοίνικες τώρα! Τα ανταγωνιστικά είδη θα το περιορίσουν. Έτσι έγινε και με το νέο ιό της γρίπης, εκφυλίστηκε μόνος του!
Ζήτησα την γνώμη του για το Βάι!
- «Επειδή το Βάι και η Πρέβελη έχουν άλλους φοίνικες, τους ενδημικούς της Κρήτης, ας ελπίσουμε ότι θα σωθούν… Με τον αποκλεισμό της περιοχής δεν κάνουμε τίποτε.
Όλοι πια ελπίζουμε ότι, κάποια στιγμή, το σκαθάρι θα εξαφανιστεί από άλλα ανταγωνιστικά είδη, όπως μύκητες και αρρώστιες… Δεν έπρεπε να αφήσουμε τις εισαγωγές φοινίκων από άλλα μέρη γιατί είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος για ασθένειες. Ήταν μεγάλο λάθος και τώρα το πληρώνει όλη η Κρήτη…»
πηγή: http://www.anatolh.com/index.php/agiosnikolaos/agnreportaz/7584-lr-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: