Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ Ή ΟΧΙ;

Του Μανούσου Βολουδάκη
Η απόφαση των ηγετών της Ευρω-ζώνης χτες στις Βρυξέλλες παρουσιάζεται ως "σωτηρία" της ελληνικής οικονομίας επειδή εξασφαλίζουμε δανεισμό σε έσχατη ανάγκη.
Μερικές παρατηρήσεις που με κάνουν να μην πανηγυρίζω για την απόφαση αυτή :
Πρώτον, μόνο αν θέλουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης. ΄Οποιος διαφωνεί (π.χ.Γερμανία, Ολλανδία) μπλοκάρει το σύστημα όταν θα ζητήσουμε στήριξη.
Δεύτερον, το κείμενο της συμφωνίας ( δείτε το εδώ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1794695), τονίζει με έμφαση ότι τα επιτόκια με τα οποία θα μας δανείσουν ως "έσχατη λύση" οι Ευρωπαίοι εταίροι μας "δεν θα έχουν στοιχεία επιδότησης". Αυτό σημαίνει -ιδίως εφ'όσον γίνεται ρητή αναφορά σε "τιμολόγηση κινδύνου" - ότι δε θα απέχουν σημαντικά από τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε σήμερα από την αγορά.
Τρίτον: το μόνο που επετεύχθη σε σχέση με την εμπλοκή ή μή του ΔΝΤ ήταν ότι ορίστηκε ότι η στήριξη θα έχει «πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». (Η συμμετοχή του ΔΝΤ, θα είναι «ουσιαστική» .
Τέταρτον : Σήμερα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ποιο ύψος επιτοκίου στις διεθνείς αγορές θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι είναι υπερβολικά υψηλό, ώστε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Στην απαράδεκτη απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δε συζητάμε αυτό το θέμα, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε «εκτίναξη των επιτοκίων». Μα όταν το λέει κανείς αυτό, είναι ακριβώς σα να λέει ότι το επιτόκιο που θα μας έκανε να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό είναι υψηλότερο από το σημερινό ! (Λέει ότι αν αποκαλύψει το ύψος - κατώφλι, θα οδηγήσεί σε «εκτίναξη», άρα μπορεί να μην ξέρουμε το «κατώφλι» αλλά ξέρουμε ότι είναι παραπάνω από το σημερινό). Με άλλα λόγια είναι σα να λέει στις διεθνείς αγορές «συνεχίστε να ζητάτε τα επιτόκια που ζητούσατε, θα αντιδράσουμε μόνο σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα»…Μετά από όλα αυτά δεν είναι περίεργο που τελικά σήμερα δεν μειώθηκαν ουσιαστικά τα spreads – εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί λόγο πανηγυρισμού μετά από όλη αυτή την προσπάθεια και τη διεθνή δημοσιότητα ότι τα spreads πήγανε από το 320 στο 307…
Συμπέρασμα : είδαμε μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση πειθούς από εθνικά και διεθνή ΜΜΕ, αλλά από ουσία πολύ λίγα πράγματα.