Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΨΙΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η μαμά του ονειρευόταν ότι ο γιος της θα γίνει δικηγόρος ή γιατρός αλλά με λύπη της κατάλαβε ότι ο γιος της θα κατέληγε… σεφ! Βέβαια, η επιλογή αυτή του γιου της την έκανε αμέσως ευτυχισμένη, καθώς γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ακολούθησε ένα επάγγελμα που του αρέσει και, μάλιστα, είναι πολύ καλός σε αυτό. Γεγονός που το μαρτυρούν οι δεκάδες βραβεύσεις του στο εξωτερικό και την Ελλάδα αλλά και οι διθυραμβικές κριτικές του στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ο λόγος για τον σεφ Μιχάλη Ψιλάκη.
Ο κ. Ψιλάκης είναι Ελληνας, γιος μεταναστών πρώτης γενιάς και ο πρώτος σεφ από το εξωτερικό που κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, για το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρυσι, για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Το μενού που ενθουσίασε τους προσκεκλημένους του Λευκού Οίκου είχε: τόνο με φέτα, τουρσί και κομματάκια από πεπόνι, μουσακά, κουνέλι με σαλιγκάρια, τραχανά με χαλούμι, ψητό χταπόδι με μανιτάρια, μάραθο και πράσο, αρνίσιο γύρο με τζατζίκι.
Φέτος βρίσκεται στη Μελβούρνη, επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου Φεστιβάλ Ποτού και Φαγητού, που διεξάγεται στην πόλη και το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Μαρτίου, θα παραδώσει μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.
Ο Μιχάλης Ψιλάκης κατάγεται από την Κρήτη, από τη μεριά του πατέρα του και από τη Μεσσηνία, από τη μεριά της μητέρας του.
Γεννήθηκε το 1968 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο από τα 15 παιδιά της οικογένειας Ψιλάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος μεγάλωσε με την ελληνική νοοτροπία, παρότι ζούσε στο εξωτερικό. Στα σχολικά του χρόνια, οι γονείς του τού επέτρεπαν να κάνει παρέα μόνο με Έλληνες, ενώ κάθε βράδυ όλη η οικογένεια έτρωγε μαζί παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Επίσης, για 15 συναπτά έτη έκανε μαθήματα ελληνικών χορών. Πολλά από τα υλικά του τα εισάγει από την Ελλάδα. Αρωματικά βότανα από τα βουνά της Θράκης. Τυριά από την Κρήτη και τον Δομοκό. Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα κ.ά.) από την Αρτα.
Ο ίδιος προσπαθεί να πείσει το νεοϋορκέζικο κοινό ότι η ελληνική κουζίνα αξίζει μια θέση ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες της «υψηλής μαγειρικής». Και από ό,τι φαίνεται το καταφέρνει, σε συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Καλομπάρη. Μαζί έχουν αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο, ως πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στα πέρατα του κόσμου.
http://networkedblogs.com/p29977139

Δεν υπάρχουν σχόλια: