Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, άνοιξε- δοκιμαστικά -από την Τετάρτη (για όσες μέρες θα συντηρείται)  ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό στον αρχαιολογικό χώρο του Κέντρου Υγείας της πόλης μας. Να μια καλή ευκαιρία να το θαυμάσετε αλλά και να δείτε τις δύσκολες συνθήκες συντήρησης του!
 ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΣΑΜΟΣ
Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βόρεια ακτή της δυτικής Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον ομώνυμο σήμερα κόλπο.
Οι απαρχές της κατοίκησης ανάγονται στους μινωικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν όστρακα και πενιχρά υπολείμματα τοίχων που βρέθηκαν σε ανασκαφές της πόλης. Ακολουθεί ένα μεγάλο χρονολογικό κενό και η ζωή επανεμφανίζεται στην υστεροκλασική περίοδο με ένα κιβωτιόσχημο τάφο και στρωματογραφημένη κεραμική. Στα ελληνιστικά χρόνια οι νεότερες ανασκαφές έδειξαν περιορισμένη σε έκταση εγκατάσταση που οριοθετείται κατά προσέγγιση μέσα και γύρω από το μεσαιωνικό φρούριο, όπου πιθανότατα υπήρχε οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη. Η ελληνιστική Κίσαμος φαίνεται ότι υπήρξε μικρή πολίχνη με λιμάνι στην επικράτεια της ισχυρής τότε Πολυρρήνιας, στην οποία ανήκε διοικητικά παίζοντας το ρόλο του επινείου της.
Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης το 69 π.Χ., η διοικητική εξάρτηση της Κισάμου από την Πολυρρήνια φαίνεται ότι αρχίζει να χαλαρώνει. Στην ίδια θέση της ελληνιστικής πόλης μια καινούργια πόλη σχεδιάζεται με το "ιπποδάμειο σύστημα" και αρχίζει να ανοικοδομείται από τον 1ο αι. μ.Χ. Στους αυτοκρατορικούς χρόνους που ακολουθούν, η πόλη εξαπλώνεται και υπολογίζεται ότι καταλάμβανε περίπου την έκταση της σημερινής κωμόπολης (γύρω στα 1000 στρέμματα).
Η πόλη καταστρέφεται από ισχυρό σεισμό μετά τα μέσα του 4ου αι. Πάνω στα ερείπια σποραδικά εμφανίζονται παλαιοχριστιανικά κτίρια. Η ζωή συνεχίστηκε αλλά η πόλη συρρικνώθηκε. Ο πολεοδομικός ιστός φαίνεται να αλλάζει. Πάνω σε κτίρια με ψηφιδωτά δάπεδα, τον 5ο αι. οργανώνονται νεκροταφεία. Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές με ψηφιδωτά οικοδομούνται τον 6ο αι. πάνω σε ρωμαϊκά ερείπια.
Το βενετσιάνικο κάστρο της πόλης, στο οποίο οφείλεται η σημερινή ονομασία Καστέλι, και το λεγόμενο ενετοτουρκικό διοικητήριο, αποτελούν απομεινάρια της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και μαρτυρούν τη στρατηγική σημασία της θέσης και στους κατοπινούς αιώνες.
Βάννα Νινιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: