Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΩΝ...

'Υστερα από τα τελευταία δημοσιεύματα για διεκδικήσεις περιουσιών από τούρκους και επειδή με ρωτούν πολλοί, μετά και τις δηλώσεις που μου ζητήθηκαν από τη Νέα Τηλεόραση, θα πρέπει να διεκρινίσω ότι, σαφώς και υπάρχουν και έρχονται ερευνητές στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, μεταξύ αυτών και Τούρκοι. Η Υπηρεσία διατηρεί και φυλάσσει... τουρκικό αρχείο, αρχεία Μεταφραστικών Γραφείων, καθώς και αρχεία παλιαών συμβολαιογράφων, τα οποία - όπως και τα υπόλοιπα αρχεία μας -είναι προσβάσιμα για μελέτη από οποιοδήποτε μελετητή τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς (ακόμη και ΄Ελληνες...) να αναζητούν στοιχεία για περιουσίες τουρκοκρητών, αλλά, κατά τη γνώμη μου, σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται θέμα διεκδίκησης περιουσιών. Το ζήτημα έχει λυθεί από τη δεκαετία του 1920 από την τότε Υπηρεσία Ανταλλαξίμων, που ρύθμιζε ακριβώς τα θέματα ανταλλαγής πληθυσμού και ακινήτων, οπότε το θέμα έχει λήξει προ πολλού.
Πάντως, αν υποτεθεί ότι τίθεται ζήτημα ποτέ, σκόπιμο ίσως θα ήταν να αναζητηθούν και ζητηθούν πίσω και οι περιουσίες των Ελλήνων στην Πόλη, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο... έτσι για.. αλλαγή..
ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: