Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΣ


"Τις μέρες που ήμουν στην Κρήτη πήγα να δω την Πρέβελη μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους όπως είχα ακούσει και δει στους τουριστικούς οδηγούς. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απογοήτευση για όποιον θαρραλέο διανύσει ένα δρόμο βγαλμένο από την δεκαετία του '60. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία φτάνεις στον "Παράδεισο" και ανακαλύπτεις την κόλαση. Μικροπωλητές και εισπράκτορες που αδιαφορούν για τη φύση και την καταστροφή της αρκεί να κάνουν την αρπαχτή τους.
Ποδήλατα και κανό σεργιανίζουν στο ποτάμι, καρέκλες που ενοικιάζονται κάτω από τα δέντρα. Μαγαζιά μέσα στον υδροβιότοπο με τουαλέτα παρακαλώ! Από μακρυά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά αλλά διασχίζοντας το φοινικόδασος ανακαλύπτεις τις υπαίθριες τουαλέτες, τις ψησταριές και τους σορούς σκουπιδιών.
Εκατοντάδες τουρίστες σεργιανούν δίπλα σε σκηνές και νοικοκυριά (κρατώντας τη μύτη τους) των γραφικών που έχουν εγκατασταθεί στο ποτάμι. Βρωμιά και δυσωδία. Ψάχνεις μια γωνιά να νιώσεις το μεγαλείο της φύσης αλλά αλίμονο! (Όλοι οι νόμοι σε ισχύ) Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος αφημένος στην τύχη του.
Είπα να κάνω μπάνιο να συνέλθω. Άρχισα να σκέφτομαι που ακριβώς καταλήγουν τα λήμματα από εκείνη την τουαλέτα και πετάχτηκα έξω......"

Τώρα αν και εμείς δεν θέλουμε να δούμε τέτοιες καταγγελίες καλό είναι να προστατέψουμε αυτά που έχουμε ακόμα...Μπάλο-Φαλάσαρνα-Ελαφονήσι.
Ιδιαίτερα τον Μπάλο που από ότι έμαθα έχουμε τα ίδια καμώματα με τα περυσινά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: