Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΓΙΓΑΝΤΕΣ

Οι γίγαντες κατά την μυθολογία ήταν κάτοικοι της Σαραντόπολης που κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων είναι η σημερινή Σητεία. Ο περιηγητής Buondelmonti αναφέρει στο βιβλίο του Archipelagi σελ.68 ότι στην σημερινή πόλη της Σητείας είχε προϋπάρξει η αρχαία πόλη Σεράπολη, από την οποία προήλθαν κατά την εποχή του Κρόνου, οι ισχυροί του πολέμου ..Γίγαντες. Ίχνη αυτών των παραδόσεων βρίσκουμε και τον 15ον αιώνα στο έργο του Bartolomeo Sonetti, καθώς και στην ιστορία του Cornaro.
Μάλιστα ο Bartolomeo Sonetti κάνει μια πιο καλύτερη περιγραφή για τις πόλεις των γιγάντων στην Κρήτη στο βιβλίο του, που τυπώθηκε το 1480 και ήταν ένας περίπλους της Κρήτης, ίσως ο πρώτος... όπου λέει " Στην Κρήτη είτε στην Candia, Bicorna, Istirina, Gambryxa (Γραμβούσα;) Ιerapoli, Milito, Chersoneso είτε στην Altamura, Serantapoli, ήταν η έδρα των γιγάντων.
Οι νεώτεροι; επιστήμονες πιστεύουν ότι η χώρα των γιγάντων ήταν η περιοχή ανάμεσα στην Σητεία και την Ιεράπετρα στην επαρχία Ριζοκάστρου.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι μια γιγαντομαχία έγινε στην Κρήτη και σε αυτήν σκοτώθηκε ο Μύλινος. 
Βιβλιογραφία Pashley, Sonetti, Ribena, Buondelmonti .

Δεν υπάρχουν σχόλια: