Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ο πατέρας των θεών και ανθρώπων που γεννήθηκε στην Κρήτη πέθανε και τάφηκε κατά τους Κρητικούς..στην Κρήτη. Που είναι όμως ο τάφος του; Άλλοι τον ψάχνουν στο Γιούχτα, άλλοι στα Λασιθιώτικα βουνά και άλλοι στον Ψηλορείτη.
Ο τελευταίος από τους "ενδιαφερόμενους" ο Ρ. Πάσλευ το 1834 τον έψαξε στον Γιούχτα και από τα λεγόμενα του συμπεράνουμε, ότι δεν τον βρήκε !
Γράφει λοιπόν στο βιβλίο του:
"Από τις Αρχάνες μια ώρα γεμάτη δρόμο προς το βουνό Γιούχτα, είναι λέει ο τάφος του Δία. Βρήκα ένα χωρικό που θα με οδηγήσει στον τάφο που τον είχε δει όταν έβοσκε τα πρόβατα του. Στην βορεινή πλευρά του βουνού είδα θεμέλια μεγάλων τοίχων, ενός κτηρίου μήκους 80 περίπου ποδών. Στο εσωτερικό του βλέπουμε ένα άνοιγμα που ίσως να οδηγούσε κάποτε σε μια μικρή σπηλιά.Όμως η σπηλιά είναι παραγεμισμένη, ώστε ούτε ένας άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί τώρα μέσα. Στέκομαι λοιπόν στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση αναπαύεται ο Δίας, απ΄ολες τις ουράνιες και γήινες φροντίδες."
Σίγουρα η σπηλιά είναι η Σπηλιάρα Σιλάμου που αυτήν είχε επισκεφτεί και ο άλλος περιηγητής, ο Buodelmonti 1415, που αναφέρει και αυτός:
"Τρία μίλια νότια στο δρόμο που οδηγεί στον Γιούχτα, βλέπουμε μια σπηλιά λαξευμένη στον βράχο. Έχει 42πόδια και 4 πλάτος. Στο βάθος αναγνωρίζουμε τον τάφο του Δία με μια επιτύμβια πλάκα τόσο φθαρμένη, που δεν μπορέσαμε με κανένα τρόπο να διαβάσουμε τα χαραγμένα στο μάρμαρο γράμματα."
Τουλάχιστον αυτός είδε την ταφόπλακα χωρίς να την διαβάσει. 

Ο Βelon το 1550 τον έψαξε, αλλά δεν τον βρήκε, άκουσε όμως την ίδια ιστορία και ότι ο τάφος σωζόταν ολάκερος στην σπηλιά. Γεγονός πάντως είναι ότι οι περιηγητές έψαχναν τον τάφο του Δία έχοντας φυσικά μια δυσπιστία ως προς την σοβαρότητα της πληροφορίας αυτής.
Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε, ότι ο Καλλίνικος κατ' άλλους ο Επιμενίδης, κατηγορεί τους Κρητικούς σαν ψεύτες γιατί λέει δείχνουν τον τάφο του Δία, ενώ αυτός δεν πέθανε ποτέ, αφού είναι αθάνατος.
"Κρήτες αεί ψεύσται, και γαρ τάφον,ώ άνα σείο
Κρήτες ετεκτήναντο, συ δ' ού θάνες, εσσί γαρ αεί"
Και δίνει την ακόλουθη ερμηνεία για τον τάφο του Δια στο έργο του "Ύμνος στον Δία" που αναφέρει ότι ο τάφος είναι του κρητικού νομοθέτη Μίνωα και η επιγραφή που υπήρχε στον τάφο, στην μαρμάρινη πλάκα, έγραφε "Μίνωος του Διός τάφος". Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα φθαρμένα γράμματα στην ταφόπλακα να μπέρδεψαν τους χωρικούς, οι οποίοι είχαν ακούσει ότι κάπου θα υπάρχει και ο τάφος του Δια.
  

Βιβλιογραφία Les observations de plusieurs singularitez et choses memorables trouuees en Crece, Asie, Judee, Egypte, Arabie etc. Paris 1554.Pashley

1 σχόλιο:

Παντελής Βλαχάκης είπε...

Ο καλύμαχος σωστά ανέφερε στον ύμνο "Κρήτες αεί ψεύσται" και Ο επιμενίδης σωστά έλεγε από το τον ύμνο του καλλιμάχου....και o απόστολος Παύλος από μίσος


Όμως, και εμείς πρέπει σωστά να αποδώσουμε την ερμηνια

Ο όρος Κρήται είναι συμπαντικός,
Σε όλο το πλανητηκο μας σύστημα και ίσως σε όλο το γαλαξία και όχι μόνο, μόνο στη ΓΗ υπάρχουν όντα που έχουν kρήση...

Oι έχων kρήση = οι ΚΡΗΤΑΙ

«Ζευ, σε μεν Ιδαίοισιν εν ούρεσι φασί γενέσθαι. Ζευ, σε δ' εν Αρκαδίη^ πότεροι, πάτερ, εψεύσαντο; Κρήτες αεί ψεύσται^ και γαρ τάφον, ω άνα, σείο Κρήτες ετεκτήναντο, συ δ' ου θάνες^ εσσί γαρ αεί». (από τον ύμνο του καλιμάχου)
Είναι λέει ψευτες οι άνθρωποι όταν λένε ότι γενήθηκες στο Ιδαίον όρος και οι αρκάδες επίσης λένε ότι εκεί γενήθηκες και σε'χουν πεθάνει και σου'χουν κάνει και τάφο αλλά εσύ "λέει" Ω ΑΝΑ εισε αθάνατος (χωρείς αρχή και χωρείς τέλος) (Ο θεός δεν υπάρχει αλλά ΑΡΧΕΙ είναι η αρχή,)
Στο Ιδαίον όρος στην Κρήτη λένε γενήθηκε ο Ζευς = φως (Γνώση) "Γραμική Α και Β, τα γραμματa....

ΑΝΑ το όνομα του Διός, = ο Άνω Νους,

Κρήτη είναι η ΓΗ όταν μηλαμε για το σύμπαν, και της γης η κρήτη είναι το νηση ΚΡΗΤΗ επιδή εκεί γενήθηκαν τα γράμματα Γραμική( Α, και Β, δίσκος Φαιστού)
ΚΡΗΤΑΙ = οι άνθρωποι
Ζευς Ιδαίος, η' Βιδαίος αλλά όταν αναφερόμαστε στον παντοδύναμο δημιουργό το Βιδαίος γράφετε με υψηλον Βυδαιος U = συσώρευση δυνάμεως
Από το Βυδαιος ο Βυδας (Βούδας) Από'κει και το "σου'λείπει η βίδα = γνώση

ΑΝΑ + ΓΝΩΣΗ = Ανάγνωση, ΖΕΥΣ + ΒΙΔΑΙΟΣ = Ζεβεδαίος