Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ

Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Το φαινόμενο της τοκογλυφίας εμφανίζει έξαρση την τελευταία διετία στην Κρήτη ενώ ειδικότερα το τελευταίο δωδεκάμηνο φαίνεται ότι τα αντίστοιχα κυκλώματα κάνουν θραύση. Περιουσίες εκατομμυρίων αλλάζουν χέρια μέσα σε λίγο διάστημα, δανειζόμενοι φτάνουν στην απόγνωση και παραδίδονται άνευ όρων στους δανειστές τους ενώ στη χειρότερη περίπτωση δίνουν τέλος στη ζωή τους.
Σε επιχειρηματικούς κύκλους του νησιού γίνεται λόγος για αυτοκτονίες συναδέλφων τους είτε λόγω χρεών είτε λόγω της θηλιάς που τους έχουν βάλει στο λαιμό οι τοκογλύφοι αν και κάτι τέτοιο επίσημα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η τοκογλυφία ανθεί και στους τέσσερις νομούς ενώ τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι την τελευταία διετία έχουν διακινηθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στα χέρια τοκογλύφων. Στο Ρέθυμνο οι εκτιμήσεις λένε πως το ποσόν που έχει διακινηθεί μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας, για το ίδιο διάστημα, υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η τοκογλυφία φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια λιγοστών ατόμων του νησιού που σημαίνει ότι τα παραπάνω ποσά είναι στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων όχι απαραίτητα επιφανών επαγγελματιών. Χωρίς να λείπουν από το κύκλωμα κάποιοι επιχειρηματίες -δανειστές, σε πολλές περιπτώσεις, οι τοκογλύφοι είναι άτομα τα οποία ως κύρια και εμφανή απασχόληση τους έχουν μια συνηθισμένη εργασία όπως δημοσίου υπαλλήλου, με επίσημο ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ ωστόσο μέσω της τοκογλυφικής τους δραστηριότητας αποκομίζουν ετησίως πολλά εκατομμύρια σε ρευστό αλλά και βρίσκονται με μεγάλες περιουσίες στα χέρια, κινητές ή ακίνητες, όταν ο δανειζόμενος αδυνατεί να τους αποπληρώσει ενώ η αδυναμία αποπληρωμής ενέχει εκβιασμούς κι εκφοβισμούς. Οι τοκογλύφοι, λειτουργούν στις παρυφές των τραπεζών πάντα και εμφανίζονται ως οι «από μηχανής θεοί» όταν κάποιος είτε επιχειρηματίας είτε ιδιώτης δεν μπορεί να δανειστεί από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για διάφορους λόγους. Κι αν μέχρι πριν ένα χρόνο η δραστηριότητα τους ήταν μεν προσοδοφόρα αλλά αφορούσε περιορισμένο κύκλο δανειζόμενων, πλέον η οικονομική κρίση τους ευνοεί καθώς έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των τραπεζών και η πιστοληπτική ικανότητα των πελατών έχει αποδυναμωθεί. Τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν...
οι τοκογλύφοι είναι κυριολεκτικά ληστρικά. Στην καλύτερη περίπτωση 20% αλλά υπάρχουν και χειρότερες που φτάνουν και ξεπερνούν το 30%. Όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι-θύματα, το επιτόκιο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει σε χρήμα ο δανειζόμενος. Όσο μεγαλύτερη η ανάγκη τόσο μεγαλύτερο το επιτόκιο. «Η λέξη ληστρικό τα λέει όλα. Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο δανειζόμενος σε χρήμα, προσαρμόζουν οι τοκογλύφοι το επιτόκιο τους. Όπου τον βρουν δηλαδή» επεσήμανε, γνώστης του φαινομένου και δέκτης περιπτώσεων τοκογλυφίας. Η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου παρέχει ασυλία στους τοκογλύφους. Στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές της Κρήτης, δύσκολα φτάνουν επώνυμα καταγγελίες περιπτώσεων τοκογλυφίας. Από την πλευρά τους οι τράπεζες, πέραν από τον έλεγχο που κάνουν και αφορά την κανονιστική συμμόρφωση, δηλαδή τη νομιμότητα της εισροής ή εκροής των χρημάτων ,δεν μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά. Ακόμα όμως και η εισροή χρημάτων στις τράπεζες από έσοδα της τοκογλυφίας, είναι σπάνια περίπτωση καθώς, όπως είπε τραπεζίτης: «Τα χρήματα που αποκομίζουν οι τοκογλύφοι είτε τα διοχετεύουν στο εξωτερικό μέσω off shore εταιρειών είτε τα νομιμοποιούν δι’ άλλης οδού, κοινώς κάνουν «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
http://www.rethnea.gr 

http://irakliowebradio2.blogspot.com/2010/07/blog-post_9999.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: