Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΠΕΡΠΟ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΜ

Τα ΠΕΡΠΟ είναι το νομικό «εργαλείο» που δημιουργήθηκε για να μπορούν να οικοδομούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που αγοράζουν εκτάσεις, με μικρό κόστος σε «δύσκολες» περιοχές, αφού η ιδιωτική πολεοδόμηση απαγορεύεται στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα στη χώρα μας, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «κουτσό» εργαλείο για όλες τις δουλειές μας αφού η δυνατότητα πολεοδόμησης περιοχών για τουριστική και β’ κατοικία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία λοιπόν, καθορίζεται – ανά νομό – η «χωρητικότητα» σε περιοχές ΠΕΡΠΟ, με βάση πληθυσμιακά δεδομένα. Στη συνέχεια χωροθετούνται συγκεκριμένες περιοχές με την βοήθεια και άλλων κριτηρίων.
Μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δέχτηκε δημιουργία περιοχών ΠΕΡΠΟ παρά μόνο σε «δύσκολες» περιοχές και όχι σε παραλιακές με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή είναι πρόσφατη και δεν έχουμε αλλαγή δεδομένων έκτοτε.
Tι συμβαίνει τώρα στο λαφονήσι και απότομα θυμήθηκαν όλοι τα ΠΕΡΠΟ;
Για δείτε τώρα το πρώτο μπαμ σχετικά με τα ΠΕΡΠΟ!!
Στην περιοχή Προφήτη Ηλία Όρμου Στομίου και Λιμνοδεξαμενής Αγ. Θεοδώρων, έχει ορισθεί με Υ.Α. του 2006 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζώνη αναζήτησης ΠΕΡΠΟ. Στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου ορίζεται ζώνη αναζήτησης ΠΕΡΠΟ, με βάση την Υ.Α., στο ίδιο μέρος και απλώς περιορίζεται για λόγους ήπιας ανάπτυξης. Όμως για την έκταση αυτή και κατά την διάρκεια υλοποίησης του ΣΧΟΟΑΠ η διεύθυνση δασών (τους κακοφαίνεται που τους λένε δασαρχείο) έχει
άραγε εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων αυτών;
 Και ακολουθεί το δεύτερο μπαμ !!!!!!!Η Πρωτοβουλία Πολιτών ρωτά την διεύθυνση δασών (που δεν θέλει να λέγονται δασαρχείο) πόσες μελέτες, ΜΠΕ λατομείων γύψου, έχει γνωμοδοτήσει για την αναφερόμενη περιοχή (είτε στην περιοχή Natura - SPA είτε στην περιοχή Πρ. Ηλίας Ορμος Στομίου), πόσα στρέμματα αφορούν οι εν λόγω μελέτες, σε πόσες από αυτές έχει συμφωνήσει η υπηρεσία για την καταστροφή δάσους ή δασικής έκτασης; 
Τελικά αυτοί που ζητούν να τηρηθούν τα νόμιμα έχουν κάνει πρώτιστα τις νόμιμες ενέργειες;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειναι πολλα τα λευτα.......θελουν να τα ισοπεδωσουν ολα....κριμα........
ποιος θα διακαιωθει ομως???
αυτο θα το δουμε συντομα.....