Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ξέρετε ότι:
Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βόρεια ακτή της δυτικής Κρήτης. Ο Πλίνιος (4,12,59) την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και στην Κυδωνία, ενώ ο Ιεροκλής (Συνέκδ. Σελ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου. Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισάμου στα σωζόμενα ερείπια, κοντά στο Καστέλι. Αν και βρισκόταν κοντά στην μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν λιμάνι, λειτούργησε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοψε δικά της νομίσματα. Τα νομίσματά της απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του Ερμή με πέτασο και στην άλλη δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.
Όμως, παρά τις εκτεταμένες ανασκαφές σε όλο το πλάτος και το μήκος της αρχαίας πόλης, δεν έχει βρεθεί ακόμα τέτοιο νόμισμα, εν αντιθέσει έχουν βρεθεί νομίσματα από Φαλάσαρνα και Πολυρρήνια! Άρα ή δεν ήταν αυτόνομη και δεν είχε ως εκ τούτου κόψει νομίσματα, ή η ονομασία της τα ελληνιστικά χρόνια ήταν αλλιώς. Πάντως κάτι σιγοψιθυρίζεται ανεπίσημα για μια χαμένη πόλη στα δυτικά με το όνομα ΕΛΑΙΑ-ΕΤΑΙΑ.

Φώτο Μαύρο Μόλος.
Το αρχαίο λιμάνι της Κισάμου, έργο Ρωμαίων....λίγο δύσκολο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: