Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΟΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ

Tρισεκατομμύρια βακτήρια καθαρίζουν τα λύματα στην Παλαιόχωρα Χανίων

Όπου δεν μπορούν να συμφωνήσουν μερικές εκατοντάδες πολίτες, ίσως τη λύση μπορούν να δώσουν μερικές δεκάδες... τρισεκατομμύρια βακτήρια! Είναι γνωστή η δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση των βιολογικών καθαρισμών. Ειδικά σε τουριστικές περιοχές, η χωροθέτηση μιας ιδιαίτερα οχλούσας δραστηριότητας αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η Παλαιόχωρα Χανίων, ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
«Είχαμε απελπιστεί. Δεν μπορούσαμε να βρούμε χώρο για τον βιολογικό καθαρισμό. Όλες οι προτάσεις αντιμετώπιζαν ενστάσεις και περιπλέκονταν στα δικαστήρια», λέει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Ζουριδάκης, δήμαρχος Πελεκάνου, όπου ανήκει και η Παλαιόχωρα.
Κι ενώ η θάλασσα της περιοχής δεχόταν ανεπεξέργαστα τα λύματα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, μια τεχνολογία, που χρησιμοποιεί βακτήρια για την αποδόμηση και εξουδετέρωση του ρυπαντικού φορτίου, ήρθε για να δώσει διέξοδο. Πώς λειτουργεί; Τα βακτήρια αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο του καθαρισμού, μέσω της βιο-αποδόμησης των αγωγών και των λυμάτων.
Πριν από δύο μήνες
«Τοποθετήσαμε πριν από δύο μήνες τρεις συσκευές απελευθέρωσης βακτηρίων στα αντλιοστάσια. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μετά το καλοκαίρι θα βάλουμε άλλο ένα», λέει ο κ. Ζουριδάκης. Βεβαίως, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρχουν μετά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας.
Το κόστος για τον Δήμο Πελεκάνου είναι 250 ευρώ τον μήνα για κάθε μηχάνημα, γιατί η συσκευή ανήκει στην εταιρεία που έχει την πατέντα και η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία της και τη μηνιαία ανατροφοδότησή της. «Εάν το σύστημα είναι αποδοτικό θα εξοικονομήσουμε τα 18 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε στον δήμο η κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού».
Το σύστημα που δοκιμάζεται στην Παλαιόχωρα είναι το BIOAmp και ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
Είναι απαλλαγμένο από τοξικά και χημικά πρόσθετα, ελεγμένο για σαλμονέλα και η καινοτομία του είναι η ενεργοποίηση καθημερινά, μέσω μιας απλής ταμπλέτας, 30 τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, πέντε διαφορετικών ειδών, τα οποία είναι ήδη ζωντανά και έτοιμα να τα βάλουν με τους ρύπους.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εμείς σχεδιάζουμε χρόνια τον βιολογικό που απ' ότι ξέρετε μάλλον ούτε και φέτος θα λειτουργήσει. Η Παλαιόχωρα, η βρώμικη έγινε πεντακάθαρη, εν αντιθέσει με μας που μας αρέσει καλοκαιριάτικα να μυρίζουμε τις βρομιές των ανεκδιήγητων Καστελλιανών βρομιάρικων. Τελικά τώρα καταλαβαίνω γιατί τιμήσαμε όλους αυτούς που έφεραν τα λεφτά τους εδώ και τα σκόρπισαν (επένδυσαν)......κατάλαβα γιατί τους δώσαμε το μετάλλιο του.......!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: