Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Κραυγή αγωνίας βγάζει -έχοντας στο πλευρό του όλους τους κατοίκους του νησιού- ο δήμαρχος των Κυθήρων Θεόδωρος Κουκούλης: «Αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (σ.σ. Δασική Υπηρεσία) χωρίς τη γραφειοκρατία, που ξεκινά από ενάμισι έως δύο χρόνια και χωρίς υποχρεωτική ύπαρξη περιβαλλοντικών μελετών, είχαν επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθαρίσει τα χωράφια και... την περιοχή και να χαράξει παρόδιους ζώνες, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε καμένη γη στα Κύθηρα».Στο καταπράσινο γραφικό νησί στα νότια της Πελοποννήσου -που όμως ανήκει διοικητικά στην Αττική- δυο ημέρες τώρα εξελίσσεται ένα θρίλερ με την εξάπλωση της φωτιάς, αφού σβήνει και... αναζωπυρώνεται σε δύσβατα σημεία.
Έπειτα από ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες, η φωτιά περιορίστηκε σε δυο μέτωπα. Χθες το μεσημέρι στις 12.30 πλησίον της περιοχής Μητάτα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν απειλούνταν σπίτια ή ανθρώπινες ζωές. Τότε όμως προκλήθηκε ένας ανεμοστρόβιλος. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
«Ευτυχώς που υπήρχαν τα εναέρια μέσα και την περιόρισαν ύστερα από δυο ώρες περίπου», περιέγραψε ο δήμαρχος και ανέφερε ότι «είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που φωτιά καίει τα Κύθηρα.
Ξεκίνησαν οι απόπειρες τον περασμένο Οκτώβριο. Συνεχίστηκαν τον Ιούνιο (2010) και έκαψαν 450 στρέμματα στη δυτική πλευρά του νησιού. Η συγκεκριμένη φωτιά του Ιουνίου ξέσπασε στις 2 τα χαράματα. Εκείνη πάντως η φωτιά δεν είχε λόγο να μπει από μόνη της. Ούτε πυλώνες της ΔΕΗ περνούσαν από εκεί. Από χέρι φαίνεται πολύ πιθανό να μπήκε», μας είπε ο κ. δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: