Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ ΚΟΡΜΟΙ

Δύο τεράστια τμήματα από υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο βρίσκονται τώρα στην παραλία του Ρεθύμνου και «φωνάζουν» για την ανάγκη σωτηρίας του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης. Οι κορμοί, που αποτελούν το 1/3 υπεραιωνόβιας ελιάς τοποθετήθηκαν σε δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιοδέντρων της Κρήτης.
σχεδιασμού του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού. Όπως είναι γνωστό η έκθεση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) και συμμετείχαν 313 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, χαρακτικής και φωτογραφίας. Το πιο σημαντικό έκθεμα, το «σώμα» της ιστορικής ελιάς, αποφασίστηκε να μην επιστρέψει στο χώρο όπου φυλασσόταν, αλλά να αποτελέσει ένα περιοδεύον γλυπτό της φύσης, που θα «κραυγάζει» για τη σωτηρία του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης! Πρώτος σταθμός του φυσικού γλυπτού είναι ο παρακείμενος στην παραλιακή οδό του Ρεθύμνου χώρος, απέναντι από το Λύκειο Ελληνίδων. Οι κορμοί ελιάς θα παραμείνουν στο Ρέθυμνο για περίπου ένα χρόνο, τοποθετημένοι στις βάσεις τους που αποτελούνται από υλικό ανακύκλωσης. Στη συνέχεια το «σώμα» της ιστορικής ελιάς θα «ταξιδέψει» σε άλλη περιοχή της Κρήτης, που θα επιθυμήσει να το εκθέσει, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανάδειξη του κρητικού αρχαίου ελαιώνα. Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση του γλυπτού της φύσης είχαν το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το ΤΕΙ Κρήτης, με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο χώρος όπου τοποθετήθηκε το έργο. Το συντονισμό και τη χορηγία της μεταφοράς έκανε το μέλος του συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνης Κώστας Σαββάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημόσιο χώρο του δήμου Ηρακλείου, απέναντι από το Ιστορικό Μουσείο, τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2010 άλλο ένα τμήμα ιστορικής ελιάς, διαμορφωμένο ως γλυπτό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία και την ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης. Πρόκειται για ένα ακόμα περιοδεύον γλυπτό, το οποίο αρχικά βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης και μετά το Ηράκλειο θα «ταξιδέψει» σε άλλη περιοχή. Η συντήρηση των κορμών και η δημιουργία των βάσεων στις οποίες τοποθετήθηκαν έγινε αφιλοκερδώς από το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου Μανώλη Χαρκούτση. Η ιστορική ελιά είχε εκριζωθεί το 2006, τρία χρόνια πριν την έναρξη της πρωτοβουλίας των πολιτιστικών συλλόγων και του ΤΕΙ Κρήτης, από χωριό του νομού Ηρακλείου.

Τμήματα της σώθηκαν και φυλάχθηκαν με προσοχή αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια αποτέλεσαν το βασικό έκθεμα στην έκθεση έργων τέχνης με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου» που διοργάνωσαν το ΤΕΙ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με τη συμβολή της υπεύθυνης καλλιτεχνικού
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για τη σωτηρία των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009. Πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι, με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης εντοπίζουν και καταγράφουν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων τα παλιά ελαιόδεντρα του νησιού. Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης κινδυνεύουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: