Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ

46 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και κανείς υποψήφιος δήμαρχος, δεν μας έχει εκμυστηρευτεί  λίγο από τις προθέσεις του, λίγο από τις σκέψεις  του, λίγο από τις ιδέες  του για αυτόν τον τόπο.  Άπαντες κρατάνε «πισινή», συγνώμη σιωπή!!  Αχ πόσο μου λείπουν εκείνα τα χρόνια, με τις εξαγγελίες, τα πολυσέλιδα προγράμματα, τις «σίγουρες» τοποθετήσεις, τις δημόσιες εμφανίσεις  μετά κομματικής συνοδείας;  

Σε πιάνει ένα σφίξιμο να περιμένεις και να μην έχει τελειωμό αυτό το μαρτύριο που εκτυλίσσεται στην γειτονιά μας. Βέβαια αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει αδυναμία συμπλήρωσης ενός καλού ψηφοδελτίου … απ΄όλους!  Ίσως βέβαια αυτό,  μας βγει  σε καλό!  Γιατί μπορεί –όπως πάνε τα πράγματα- να μάθουμε τους υποψήφιους την ημέρα που θα πάμε να ψηφίσουμε. Σαν ιδέα ακούγεται καλή, εξάλλου θα γλυτώσουμε τα πολλά «θα»  και τα μεγαλεπήβολα οράματα των τούνελ και των παραθαλασσίων παραδείσων.

Το θέμα είναι βέβαια πως θα την αντέξουμε; Τόσα χρόνια μάθαμε να ζούμε έντονα την προεκλογική περίοδο; Πως θα περάσουν τα βράδια μας, χωρίς τις καφενόβιες αναλύσεις των «θα». Πως θα μας κάνουν ένα περιφερειακό,  ένα βιολογικό, μια μαρίνα, ένα κλειστό γυμναστήριο, ένα σχολείο, ένα πεζοδρόμιο δίχως να μας το εξαγγείλουν για 13η φορά;
Ά  ξέχασα το «σύστημα» θα μας βοηθήσει!  Όπως μας βοήθησε τόσα χρόνια. Τι αχάριστος που είμαι πολλές φορές; Γερνάω και εγώ και ξεχνάω! Το κράτος έχει συνέχεια, ο δήμος έχει συνέχεια, μόνο που αυτή η παρατεταμένη συνέχεια, μοιάζει σαν μια επαναλαμβανόμενη κακή παράσταση με τους ίδιους ηθοποιούς με διαφορετικά ρούχα!

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι κουμπωμένοι, φυσικό και αναμενόμενο. Τα πράγματα άλλαξαν και οι τέσσερις συνδυασμοί  κάνουν τον υποψήφιο να τρέχει. Ποιος όμως μεσήλικας έχει τέτοια δύναμη πια; Πριν μερικά χρόνια, περίμενες και ο ψήφος ερχόταν και σου χτυπούσε την πόρτα, που λέει ο λόγος, γιατί μπορεί να ερχόταν ο απεσταλμένος του βολευτή, σήμερα πόδια μου βαστάτε μου!

Ξαναθυμηθήκαμε τις παλιές κουμπαριές, τον στρατό, τα μαθητικά μας χρόνια, για το νηπιαγωγείο δεν είμαι σίγουρος αν έγινε κουβέντα, πάντως όλα στον βωμό του ψήφου!! Και όλα αυτά με μια αβεβαιότητα, γιατί όσο εύκολα σου έταξαν, τόσο ευκολότερα θα σου ξετάξουν. Θα έχουμε και οικογενειακά, που ενδεχομένως να εξελιχτούν σε «ψηφοβεντέτες», αυτό να το θυμάστε.
Υποψήφιοι δυο και τρεις, από την ίδια οικογένεια σε διαφορετικούς συνδυασμούς, πρωτοξάδελφα αντίπαλοι, κολλητοί και συνονόματοι εχθροί. Μια υφαρπαγή του ψήφου, άνευ κοινής λογικής!

Και δεν μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τους μηχανισμούς, που ξεπροβάλουν δειλά-δειλά το κεφαλάκι τους, προσπαθώντας να μην χάσουνε την χρόνια αρρώστια τους. Καλά αυτοί να κάτεχα μυαλό δεν βάζουν;  Βέβαια σε αυτό βοήθησαν και οι αρχηγοί, που από την μια μασουλίζουν την καραμέλα του ανεξάρτητου και από την άλλη κρατούν έτοιμη την μπουκαπόρτα,  αν ζορίσει  η κατάσταση να γίνουν…. ανεξάρτητοι υποστηριζόμενοι.

Να δείτε ότι οι καλοί πάλι στο σπίτι τους θα κάτσουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: