Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΗΤΑΝ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η πιο συνηθισμένη εικόνα την εποχή των δεινοσαύρων ήταν η παραπάνω, με τους δεινοσαύρους να τρώνε φυτά και όχι να κυνηγούν διάφορα ζώα για να τραφούν. Αμερικανοί ειδικοί έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα για τους δεινοσαύρους αναφέροντας ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν φυτοφάγοι και οι σαρκοφάγοι αποτελούσαν την εξαίρεση. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 90 ειδών δεινοσαύρων που ανήκαν στην οικογένεια των θηριοποδών, τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή οικογένεια δεινοσαύρων τα είδη της οποίας σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ήταν κατά βάση σαρκοφάγα. Τα ευρήματα της έρευνας όμως έδειξαν ότι τα περισσότερα είδη θηριοποδών ήταν φυτοφάγα και τα σαρκοφάγα, όπως ο φοβερός Τυρανόσαυρος Ρεξ και ο Βελοσιράπτορας, αποτελούσαν την εξαίρεση.
Οι ερευνητές, οι οποίοι είχαν επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντσεϊ Ζανό του Μουσείου Field στο Σικάγο, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας τα ανατομικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών και ειδικά την αρχιτεκτονική του στόματος και των δοντιών τους. Μελέτησαν και ανέλυσαν επίσης τα στομάχια και το περιεχόμενό τους, απολιθωμένα κόπρανα και άλλα ευρήματα που μπορούσαν να αποκαλύψουν τι έτρωγαν όλα αυτά τα είδη. Μια εκτίμηση που κάνουν οι ερευνητές είναι ότι τα θηριόποδα δεν ήταν ποτέ σαρκοφάγα ζώα, αλλά παμφάγα. Όμως όταν άρχισαν οι ήπειροι να διασπώνται για να προσαρμοστούν στα νέα περιβάλλοντα που καλούνταν να ζήσουν και να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης κυριάρχησε τελικά η φυτοφαγία. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η επιλογή για τη φυτοφαγία αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο βήμα στην εξέλιξη των δεινοσαύρων σε πτηνά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι άρχισαν προοδευτικά να χάνουν τα δόντια τους και τα στόματά τους να παίρνουν ραμφοειδές σχήμα, ενώ ήδη στο δέρμα τους είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πούπουλα και αργότερα φτερά.
Αναδημοσίευση Από Βήμα

 Το παραπάνω αρθράκι το έβαλα μετά και την επίσκεψη μου χθες στο μικρό νησάκι "Πρασονήσι" δυτικά των Φαλασάρνων!! Ένα νησάκι που είναι γεμάτο απολιθώματα....που μοιάζουν σαν τεράστια αυγά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: