Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ....

Η Κρητική διατροφή δεν έχει καμιά σχέση με την μεσογειακή διατροφή και όσοι πάνε να το συσχετίσουν προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αγαθά της Κρήτης. Μάλιστα η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, πού άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Τα γράφω αυτά μετά και την κόντρα που έχει ξεσπάσει στην γειτονική Πελοπόννησο μεταξύ Βυτίνας και Κορώνης για το ποια πρέπει να είναι έδρα της μεσογειακής διατροφής. Μια κόντρα που πρέπει να μας αφήσει αμέτοχους μιας και ο όρος "μεσογειακή διατροφή" είναι ένα πολιτικό δημιούργημα κάποιων καιροσκόπων, ενώ ο όρος "Κρητική διατροφή" είναι και αποτελεί ανυπόστατο κομμάτι του τρόπου ζωής μας. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες!
Τώρα ποιοι υπουργοί κατάγονται από την Βυτίνα και ποιοι από την Κορώνη είναι εύκολο να το ανακαλύψουμε, αλλά και να καταλάβουμε γιατί επελέγησαν αυτές οι πόλεις αντί για μια στην Κρήτη!!
Όσο για την κοροϊδία έχει και συνέχεια, οι κρητικοί θα γεμίζουμε το ελληνικό «καλάθι» αγροτικών προϊόντων, που πρόσφατα μας ανήγγειλε ο υπουργός!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: