Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΑΜΑΡΙ

Το φαράγγι που φέρει το όνομα Κεραμαριανό (από το τοπωνύμιο ¨Κεραμάρι¨), αποτελεί το όριο των κοινοτήτων Καλαθενών – Τοπολίων και εκτεινόμενο από βορρά προς νότο, αποτελεί έναν απέραντο ελαιώνα και έναν παράδεισο της ντόπιας χλωρίδας. Προικισμένη με πηγαία ύδατα παρήγε παλαιότερα μεγάλη ποσότητα λαχανικών. Η ονομασία ¨Κεραμάρι¨ προήλθε από τα κεραμικά (κεραμίδια, στάμνες κ.λ.π) που ήκμασαν κάποτε εκεί.
Βέβαια, το φαράγγι δεν έχει την αγριότητα και τη μεγαλοπρέπεια του Τοπολιανού φαραγγιού. Έχει όμως κάτι σπουδαιότερο: είναι η πύλη του οικολογικού παράδεισου της ¨Μηλιάς¨, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος παραδοσιακός οικισμός.
Η μικρή γειτονιά δεν κατοικείτε πλέον, αλλά οι φήμες λένε ότι ήταν ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής μας που το κατοικούσαν Λεπροί στο τέλος του προ -προηγούμενου αιώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: