Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΟΛΙΟ

Ανάπτυξη δεν σημαίνει να τα κάνουμε όλα τσιμέντο.
Περί ανάπτυξης και λοιπών τοπικών παρεξηγήσεων…Τι σημαίνει ανάπτυξη αναρωτήθηκα μόλις άκουσα και διάβασα τα όσα δηλώθηκαν στις δυο συσκέψεις που έγιναν χθες στα Χανιά με τους δύο γενικούς γραμματείς της Περιφέρειας Κρήτης Αρναουτάκη και Καρούντζο και τα δικά μας τοπικά στελέχη. Θαρρούσα πως το είχα λυμένο το θέμα, ανάπτυξη σημαίνει δραστηριότητες που επιφέρουν θετικά οικονομικά στοιχεία, δραστηριότητες που αναδεικνύουν τα τοπικά πλεονεκτήματα, προγραμματισμός και πολιτικές που γίνονται για να ζει ποιοτικά ο άνθρωπος. Ανάπτυξη στα 2011 με τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης (και όχι μόνο) δεν σημαίνει η κατασκευή φαραωνικού μεγέθους έργων. Ανάπτυξη δεν σημαίνει να στρώνουμε χιλιόμετρα ασφάλτου, να γκρεμίζουμε κτίρια και να κτίζουμε άλλα κτίρια, ανάπτυξη δεν σημαίνει κόβουμε δέντρα για να φυτέψουμε άλλα…μικρότερα! 
Βασίζομαι στην πάντα σωστή καταγραφή των Χανιώτικων Νέων…και σχολιάζω.
Ανάπτυξη αειφορική στη περιοχή της Αγιάς σημαίνει ότι δίχως μείζονες παρεμβάσεις θα αναδείξουμε τον υγρότοπο. Και το πώς θα αναδειχθεί ο υγρότοπος πρέπει να σχεδιαστεί από βιολόγους και περιβαλλοντολόγους, κι όχι από ξεπερασμένους τεχνοκράτες που ρίχνουν τσιμέντο…παντού.
Ανάπτυξη σημαίνει καθαρό περιβάλλον, άρα βιολογικοί σε όλα τα παράλια. Οι άνθρωποι όμως που ζουν εκεί κι έχουν πικρή εμπειρία στο πως το κράτος τους αντιμετωπίζει αρνούνται το «σύνορο» με ένα βιολογικό. Κι έτσι πρέπει από προχθές, να αρχίσουν δημόσιες συζητήσεις σε όλα τα μέρη που προγραμματίζονται βιολογικοί ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταλάβουν τα αρνητικά και τα θετικά και να πάρουν ώριμα τις αποφάσεις. Αν δεν θέλει η Παλιόχωρα(παράδειγμα) βιολογικό, ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα, ας εκφραστούν οι άνθρωποι, ας μιλήσουν και οι ειδικοί κι ας γίνει ότι πρέπει.
Αν δεν θέλουν το Σέλινο, η Κίσαμος, ο κάμπος Χανίων ή τα Σφακιά  επενδύσεις ΑΠΕ ας ενημερωθούν οι άνθρωποι εκεί ότι όσο εμείς λέμε όχι, θα αυξάνονται παράλληλα ο λογαριασμός της ΔΕΗ και η ανεργία. Γιατί επιχειρηματικότητα σημαίνει εργασία, αλλά αν λέμε όχι σε όλες τις επενδύσεις, τότε μοιραία θα αυξηθεί η ανεργία.
Κι όσο για την πολύπαθη λιμνοδεξαμενή Ομαλού. Τόσα χρήματα επενδύθηκαν για να φτάσει το έργο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και θα χαθούν. Οριστικά. Και θα σας πω γιατί. Διότι οι άνθρωποι που ζουν και έχουν στον Ομαλό τα συμφέροντα τους και τη ζωή τους δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το έργο, τα οφέλη ή τα προβλήματα που θα επέφερε. Δεν έγιναν οι απαιτούμενες (και από την Ευρωπαϊκή Ένωση) ενέργειες επικοινωνίας, οι τοπικές κοινωνίες δεν εκφράστηκαν. Είναι σύνηθες, συμβαίνει συνέχεια, οι πολίτες για τους τεχνοκράτες είναι πρόβατα που δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται, κι έτσι τους αγνοούν και προχωρούν ερήμην τους σε αποφάσεις,  κι αυτό το πληρώνουμε ακριβά και σε άλλα έργα στα Χανιά.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: